Manualul unic va dispărea de pe piaţă!

Manualul unic va dispărea de pe piaţă! Hotărârea a fost luată de Ecaterina Andronescu, noul ministru al educației după  ce greşelile apărute în manualele ″Editurii Didactice şi Pedagogice″ au dat peste cap sistemul de învățământ.

Scandalul generat de numeroasele greşeli apărute în manualele editate de stat duce la renunțarea definitivă a idei de manual unic.
Aceasta pare să fie rezolvarea pe care a găsit-o Ecaterina Andronescu la această problemă.
Monopolul deținut de stat pe piaţa de carte şcolară, prezent şi în Ungaria a primit aprecieri negative din partea CEDO. Asfel că, decizia Curţii Europene ar putea crea un precedent de care şi România va fi obligată să ţină cont. Situația a fost generată de felul în care au fost tipărite de editura statului manualele de Geografie, Biologie şi Matematică, de clasa a VI-a, care sunt pline de greşeli. Erorile au fost atât de grave încât  Geografia a fost retrasă de pe piaţă şi retipărită în întregime. Pierderile în acest caz au  ajuns la 300.000 de lei. În cadrul unei decalrații televizate, noul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat:

“Manualul unic nu a fost o decizie tocmai fericită. Faptul că manualele au arătat aşa ar trebui să ne pună pe gânduri. Prin competiţie ar creşte şi calitatea manualelor.”

În concluzie, ne întoarcem de unde am plecat, iar profesorii vor avea de unde alege. Marian Stas, expert în educaţie, a declarat:

“Manual unic înseamnă, de fapt, centralizare comunistă, ca şi tabel unic, ca şi plan cadru unic, ca şi toate unice, asta înseamnă patul lui Procust, asta înseamnă cămaşa de forţă şi un exerciţiu politic pervers, ieşit din timp, care nu are niciun fel de legătură cu nevoile copiilor.”

Legea manualului ar urma să fie modificată în Parlament. Acum are susţinere clară din partea opoziţiei, a Uniunii Editorilor şi a Asociaţiilor de Părinţi.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole