România, lider european la producția de porumb

România este în acest an centenar lider european la producția de porumb. Țara noastră surclasează Franța în topul marilor puteri cerealiere ale Europei. Concluzia deținerii poziției fruntașe a României este stabilită de către Asociația Generală a Producătorilor de Porumb și a fost făcută cunoscută de presa franceză.

Descoperit în Lumea Nouă și adus în Europa de Cristofor Columb, porumbul este mândria României pe piața cerealieră a ”Bătrânului Continent”. Cunoscută sub denumirea de păpușoi în Moldova și cucuruz în Transilvania, vestita plantă îi oferă României coroana de cel mai mare producător de porumb din Europa. Titlul mult râvnit și de alte state de pe continent a stârnit invidia presei din Hexagon, jurnaliștii de la cotidianul ”Le Monde” au afirmat:

”Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină…Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polent este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export.”

Comentariul publicației franceze este rezultatul estimărilor elaborate de Asociația Generală a Producătorilor de Porumb. Cifrele anunțate de această instituție arată că țara noastră ar urma să recolteze în acest an  între 14,5 și 15 milioane de tone de porumb în timp ce Franța doar 11,8 milioane. Producția de porumb a statului francez din anul curent nu a mai atins cota istorică din 2017, din cauza condițiilor climatice nefaste. Inundațiile din primăvară, care au întârziat însămânțarea, au fost urmate de canicula din timpul verii. Aceasta a provocat seceta care a afectat culturile.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea confirmă ceea ce scrie publicaţia franceză.

”România va fi şi anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât până la această dată din suprafaţa însămânţată s-a recoltat 87%.”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România menționa la sfârșitul lunii august că țara noastră a înregistrat în 2018 producții record la grâu, porumb și floarea-soarelui.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole