Sfântul Andrei, Ocrotitorul României

Creștin-ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Numeroase lăcașuri de cult de la noi din țară îl au ca ocrotitor și îi celebrează hramul, iar peste 850.000 de români poartă numele Sfântului Andrei. Echipa LITORAL TV urează un călduros ”La mulți ani!” tuturor celor care își sărbătoresc astăzi onomastica.

Clopotele mănăstirilor și bisericilor au răsunat astăzi în întreaga țară și au vestit sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Ca multe alte lăcașuri de cult de la noi din țară, Catedrala Mântuirii Neamului îl are drept ocrotitor și pe Sfântul Apostol Andrei acesta fiind al doilea hram după Înălțarea Domnului. Sfânta Liturghie închinată sărbătorii Apostului românilor a fost oficiată astăzi la Catedrala Națională de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, și Patriarhul Daniel.
Mii de pelerini și-au îndreptat pașii, în această zi, spre peștera Sfântului Andrei, cea mai veche biserică creștină de pe teritoriul țării noastre. Leagăn al creștinismului românesc, lăcașul de cult este situat în județul Constanța, în apropierea cetății antice Adamclisi și la câțiva kilometri de Mănăstirea Dervent.
Întrucât ținuturile scăldate de apele Mării Negre au fost încredințate Sfântului Apostol  Andrei spre propovăduirea Evangheliei, acesta a predicat cuvântul Domnului în sudul Basarabiei, dar și în Sciția Mică, Dobrogea de astăzi.
Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, oraș de pe țărmul vestic al lacului Ghenizaret – Galileea și, împreună cu fratele său Petru, a primit din partea Mântuitorului cununa apostoliei, devenind ”pescari de oameni”. Înainte de a fi Apostol al Domnului, acesta a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Activitatea misionară a Celui Întâi Chemat și Ocrotitorului României s-a încheiat în cetatea Patras, în Grecia de astăzi, unde a fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. Din acest motiv, acesteia i s-a spus ”Crucea Sfântului Andrei”.
Românii îl respectă cu deosebită evlavie pe Sfântul Apostol Andrei, a cărui cinstită mână, împreună cu un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina, s-au aflat  spre închinare în aceste zile în Catedrala Mânturii Neamului.
Capul Apostolului românilor a fost adus în 1996 la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Dată fiind importanța acestui eveniment, Biserica Creștin – Ortodoxă l-a înscris în calendar. Astfel, în data de 13 octombrie este sărbătorită ”Aducerea moaștelor Sfântului Apodtol Andrei la Iași”.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole