Traian Vuia, un mare român la ceas aniversar

Centenarul Marii Uniri este prilej de bucurie a îngemănării sufletelor de români, dar și de comemorare a realizărilor semenilor care au revoluționat lumea. Traian Vuia poate fi considerat un mare român care a schimbat pentru totdeauna viitorul omenirii.

La ceasul aniversării Centenarului Marii Uniri, întreaga națiune spune ”La mulți ani, România!”. Fiecare clipă, fiecare an din mănunchiul acestui veac a clădit spiritul sufletului de român. Astăzi, țara noastră nu se mândrește doar cu un secol de unitate, ci și cu reușitele unor mari români. În buchetul realizărilor acestor minți sclipitoare, care au așezat România în galeria premierelor mondiale, stă mărturie primul aeroplan. Inventatorul său, Traian Vuia, s-a născut la 17 august 1872, în satul Surducu Mic, din județul Timiș. Pionier al aviației mondiale, acesta a realizat în data de 18 martie 1906 unul din primele zboruri autopropulsate, cu un aparat mai greu decât aerul. Poreclit ”Liliacul”, din cauza formei sale, avionul Vuia I avea o greutate totală de 250 kg, o suprafață de susținere de 14 metri pătrați și un motor de 20 CP. Primul său zbor a fost efectuat în Franța, la Montesson, în apropiere de Paris.  Presa din acea vreme din Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii a elogiat reușita românului, pe care l-au descris ca fiind primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. În paleta invențiilor sale, se înscriu și alte realizări, precum un generator cu abur realizat în 1925 și două elicoptere între anii 1918 și 1922.
Traian Vuia s-a stins din viață la 3 septembrie 1950, însă amintirea reușitelor sale este vie. După 63 de ani, în data de 14 septembrie 2013, autoritățile francize locale au dezvelit la Montesson o placă comemorativă închinată marelui inventator. Nici românii nu l-au uitat, macheta aeroplanului Vuia I, realizată la scara 1:1, scrutează cerul în fața Aeroportului Internațional din Timișoara, care îi poartă numele.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole