Violențe la Paris

Proteste violente au zguduit în acest weekend Parisul. Centrul metropolei  a fost vandalizat de manifestanți furioși. Arcul de Triumf nu a scăpat de mânia protestatarilor, iar pagubelele materiale au fost estimate la aproximativ 1 milion de euro.

Parisul arată în aceste zile ca un oraș asediat. Asaltul a fost provocat de protestele violente din weekend, care au fost îndreptate împotriva Guvernului și a politicilor lui Emmanuel Macron. Nemulțumirile manifestanților au fost cauzate de majorarea taxelor la carburanți și de reducerea nivelului de trai. Furia protestatarilor a îmbrăcat centrul metropolei în haina sumbră a groazei. Imobile incendiate, autovehicule carbonizate, ferestre sparte, pereți inscripționați cu mesaje înverșunate la adresa conducerii statului sunt urmările unui adevărat câmp de război. Faimosul bulevard Champs Elysee și străzile din apropiere poartă însemnele furiei protestatarilor. Piatra cubică smulsă de pe carosabil a devenit arsenal de luptă pentru manifestanții care s-au împotrivit forțelor de ordine. Arcul de Triumf a fost, la rândul lui, vandalizat. Mulțimea s-a năpustit asupra monumentului și a împroșcat zidurile cu graffitti. Distrugeri au fost provocate și în interiorul edificiului. Autoritățile franceze au decis închiderea Arcului de Triumf. Până la repararea stricăciunilor, turiștii nu vor mai putea vizita faimosul monument.
Peste 400 de manifestanți au fost arestați de forțele de ordine. Liderul de la Palatul Elysee a solicitat prim-ministrului să stabilească o întrevedere cu protestatarii. Amploarea dezastrului l-a determinat pe Emmanuel Macron să inspecteze centrul Parisului.
Incursiunea președintelui francez, efectuată împreună cu mai mulți miniștri, a fost întâmpinată cu  ostilitate.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole