Economia, în creștere

Economia României nu vrea deloc să se prăbuşească, ci merge înainte, anunţă, optimist, guvernatorul Băncii Naţionale a României, deşi avem probleme de competitivitate în faţa multor ţări din UE. Potrivit ultimului studiu Eurostat, o gospodărie din ţara noastră cheltuia în 2017 mai mult pe utilităţi, ca procent din totalul cheltuielilor casei, decât spaniolii, polonezii, grecii, bulgarii, ungurii, portughezii sau slovenii.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, s-a arătat, optimist în ceea ce priveşte evoluţia economiei României.

„Economia creşte. Dacă te-ai lua după televizoare, totul ar trebui să se prăbuşească în ţara aceasta. Nu vrea – nu vrea deloc să se prăbuşească. Merge înainte”, a afirmat Mugur Isărecu

Totuşi, Guvernatorul BNR recunoaşte că România are probleme de competitivitate în faţa Cehiei, Poloniei şi Ungariei la produsele agricole.

”În primul rând, aceste ţări au stimulat mai puţin cererea agregată. Acest lucru s-a văzut la deficitul de cont curent. Noi suntem cu deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limită. (…) Nu mai putem să neglijăm. Economia este ciclică şi ar fi foarte rău ca faza descendentă a ciclului să ne prindă cu un deficit extern mare. Marja noastră de manevră ar fi mult mai mică şi cu deficit bugetar”, avertizează Isărescu.

În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, Guvernatorul a susţinut că aceasta şi-a făcut efectul, din moment ce BNR este aproape să îşi atingă ţinta în acest an.

„Dacă ne vom uita pe rezultat, rezultatul este că inflaţia se duce în decembrie în interiorul ţintei. (…) Sunt sigur că tot vor fi unii nemulţumiţi”, a mai spus Isărescu.

Mai exact, Banca Centrală a majorat dobânda de politică monetară de trei ori în acest an cu câte 25 de puncte procentuale de bază, astfel că de la 1,75%, cât era la finele anului trecut, a ajuns la 2,5%, cât este din mai.

Cele mai Accesate Articole