Mai puține ore pentru elevi

Se pregăteşte o nouă reformă în Educaţie. Elevii ar urma să petreacă mai puţin timp la şcoală. Liviu Pop, fostul ministru, vrea să taie până la nouă ore din programul elevilor din clasele primare şi gimnaziale. Cu toate că propunerea a trecut deja de Senat, aceasta a strânit controverse.

Comisia pentru Învățământ din Senat a dat vot pozitiv pentru tăierea numărului de ore de școală. Proiectul de modificare al Legii Educației inițiat de Liviu Pop prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a, iar cei de clasa a VIII- a ar putea avea 25 de ore în loc de 34.  În prezent elevii învaţă între 19 și 22 de ore pe săptămână, la clasa pregătitoare și ciclul primar, iar cei de gimnaziu între 26 și 34 ore pe săptămână.

”Această propunere legislativă vine în sprijinul elevilor, e o reglementare a numărului de ore la clasă, 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Sper din suflet să fie votat acest raport care aduce o modificare substanţială”, a precizat senatorul Liviu Pop.

Proiectul a fost votat şi de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Cu toate acestea, abia ce a trecut de Senat şi au apărut controversele. Specialiştii în educaţie atrag atenţia asupra consecinţelor și spun că nu pot fi tăiate ore din program fără să fie afectată curricula şcoalară, iar unele disciplinele nu pot fi predate în acelaşi curs. Mai mult decât atât, dascălii spun că pentru acest nivel trebuie pregătiţi şi elevii şi profesorii.
Totodată, cadrele didactice se tem că vor ajunge în şomaj dacă măsura se va aplica. România are un deficit mare de profesori. 4.500 de cadre didactice necalificate si aproape 2.000 de pensionari predau acum în şcolile din ţara, deoarece nu are cine să îi înlocuiască.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole