Polițiștii amenință cu proteste

Polițiștii amenință cu proteste dacă Guvernul le îngheață salariile și sporurile, se arată într-un comunicat al sindicatului polițiștilor “Europol”. Anunțul vine la scurt timp după apariția unui proiect de ordonanță de urgență, încă neasumat de Guvern, în care sunt înghețate o serie din promisiunile făcute bugetarilor și pensionarilor pentru anul 2019.

Potrivit lui Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în şedinţa de Guvern de vineri ar urma să fie aprobat un proiect de Ordonanţă prin care salariile bugetarilor vor fi îngheţate.
„Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiectul transmis de Sorin Dumitraşcu
Totodată, reprezentanții sindicatului polițiștilor “Europol”, au anunțat printr-un comunicat că polițiștii nu vor mai accepta să le crească veniturile doar pe hârtie, iar în cazul înghețării salariilor vor declanșa proteste.

“Chiar azi în ajunul sărbătorii Sf. Nicolae, polițiștilor li s-a pregătit un ”cadou” neașteptat. Guvernul a pregătit proiectul de ordonanță de urgență privind măsurile fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, ordonanță care se va aplica în cursul anului 2019. (…)Deși în proiectul de ordonanță nu se face referire la creșterea etapizată care trebuie sa se facă cu 1 ianuarie, trebuie să fim foarte atenți la forma finală pe care o va avea ordonanța de urgență pentru că polițiștii nu vor mai accepta să le crească veniturile doar pe hârtie. Vă ținem la curent cu evoluția actului normativ, iar în cazul înghețării salariilor, vom declanșa ample acțiuni de protest pe termen nelimitat.” se arată în comunicatul Europol.

Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Muncii au precizat că la nivelul acestei instituţii nu a fost avizat un astfel de proiect. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că anticipează creștere salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuţii. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în şedinţa de Guvern.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole