Un an de la moartea Regelui Mihai I

Astăzi, s-a împlinit un an de la moartea Regelui Mihai I al României. La Curtea de Argeș, membrii Familiei Regale s-au reunit pentru a participa la parastas. Regele Mihai a fost ultimul monarh al României şi a traversat cu înţelepciune şi modestie unele dintre cele mai grele perioade din istoria ţării sale.

În Vechea Catedrală Episcopală și Regală a Mănăstirii Curtea de Argeș, s-a desfășurat miercuri parastasul de un an de la moartea Regelui Mihai I al României. Principesa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu au fost prezenți la serviciul religios. Alături de majestățile lor, au participat și principesele Sofia, Maria și Elena.
Regele Mihai I a încetat din viață în data de 5 decembrie 2017. Odată cu dispariția sa, țara a pierdut nu doar un suveran și un diplomat, ci și o inimă care bătea pentru România. Cu câteva luni înainte de moartea sa, se împlineau două decenii de când Regele Mihai și Regina Ana porneau în turneul european  pentru susținerea intereselor țării. În 1997, Familia Regală a vizitat șapte capitale europene în vederea aderării României la NATO. Integrarea în Uniunea Europeană reprezenta în acel moment un țel secundar.
” Aş vrea să vă împărtăşesc un principiu de la care nu m-am abătut niciodată: a ierta nu înseamnă a uita . Așadar, nu cred că există nici măcar un singur om în viață, pe acest pământ, care să aibă dreptul moral de a-mi cere socoteală.”, spunea Majestatea Sa în urmă cu 14 ani, când dezvăluia motivele susținerii intereselor României prin participarea sa la evenimente la care nu se gândise până atunci că va fi prezent.
Chiar dacă țara noastră nu a fost admisă, în acel an, în Organizația Tratatului Nord-Atlantic, ci abia în 2004, Majestatea Sa și-a dovedit dragostea și devotamentul față de patria și neamul românesc. Abilitatea sa de diplomat a dat roade. După 22 de ani de la demersurile din 1997, România, țara care i-a fost atât de dragă, va deține pentru  prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.
Flacăra vieții sale s-a stins, dar în urma lui rămâne o țară pentru a cărui viitor s-a zbătut și un popor care îi recunoaște meritele și îi plânge dispariția. Rămâne amintirea unui suveran care a parcurs cele mai dramatice momente din istoria Europei secolului XX, cărora le-a făcut față timp de 60 de ani, aproape singur.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole