”Vestele galbene” nu cedează

Protestele din Franța par să nu se mai sfârșească. Manifestațiile din weekend s-au soldat, din nou, cu violențe. Pagubele materiale rezultate în urma evenimentelor au fost cu mult mai însemnate decât cele înregistrate în urmă cu o săptămână.

Franța continuă să fie măcinată de proteste. Este al patrulea weekend consecutiv în care vestele galbene au mărșăluit pe străzile Parisului, dar și în alte orașe, împotriva politicilor economice ale lui Macron. Aproximativ 136.000 de oameni și-au manifestat nemulțumirile pe întreg cuprinsul țării, dintre care un număr de 10.000 de protestatari au fost prezenți la Paris.
Capitala a fost, din nou, luată cu asalt, iar violențele au provocat daune majore, care s-au concretizat în ferestre sparte, mașini incendiate și magazine jefuite. Mai multe obiective turistice, printre care Turnul Eiffel și Muzeul Luvru, au fost închise în weekend. Distrugerile materiale s-au convertit într-o adevărată criză atât pentru  societate, cât și pentru democrație.

”Este o catastrofă pentru comerț, este o catastrofă pentru economia noastră”, a declarat ministrul Finanțelor Bruno Le Maire în timpul unei vizite prin magazinele distruse de protestele pariziene.

Pagubele înregistrate în acest weekend au fost mult mai însemnate decât cele provocate în urmă cu o săptămână, însă au existat mai puțini răniți. Forțele de ordine au operat peste 1.700 de arestări, dintre care 1.000 numai în Paris.

”Nu putem lăsa oamenii să creadă că pot veni să distrugă totul și, apoi, să se întoarcă liniștiți acasă fără să suporte sancțiuni judiciare.”, a precizat procurorul Parisului Rémy Heitz.

Gravitatea situației îngrijorează Palatul Élysée. În încercarea de a pune capăt răsunătoarelor proteste, președintele Emmanuel Macron se va adresa națiunii franceze, în această seară, la ora locală 20.00, 21.00 ora României.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole