O altă epidemie se apropie amenințător

După pesta porcină africană care a afectat  283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1084 de focare şi 146 de cazuri la mistreţi, se apropie ameninţător o altă epidemie.  Medicii veterinari din judeţul Tulcea sunt în alertă din cauza riscului apariţiei gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare.

Potrivit subprefectului judeţului Tulcea, Corvin Bangu, o nouă epidemie ar putea duce la consecințe grave asupra acestui sector.

“Dacă vom avea focare de gripă aviară sau o pestă a micilor rumegătoare, atunci chiar am terminat-o cu creşterea animalelor în judeţ. Mai avem o leucoză enzootică bovină, avem probleme şi la cabaline, iar din acest motiv miza este foarte mare şi e bine să fim realişti. Chiar dacă probabilitatea de a se întâmpla este mică, e bine să fim pregătiţi, pentru că riscul bolii este foarte mare, iar consecinţele sunt extraordinar de grave”, a declarat Corvin Bangu.

Acesta  le-a cerut autorităţilor locale să-i sprijine pe medicii veterinari care sunt în alertă, din cauza gripei aviare, care poate afecta efectivele de păsări domestice, şi a pestei micilor rumegătoare, ce poate afecta ovinele şi caprinele. Ambele boli evoluează de mai multe luni în Bulgaria.

“Datorită comerţului cu Turcia şi a schimburilor comerciale intense, este bine să înţelegem exact situaţia epidemiologică. După datele noastre, aproape săptămânal sunt transporturi Tulcea-Turcia prin aceste zone, a menţionat şeful de serviciu din DSVSA Tulcea, Marian Avram.

Potrivit acestuia, toate testele făcute în laboratorul din judeţ, în ultima perioadă, au ieşit negative.
De mai mulţi ani, medicii veterinari încearcă să declare judeţul Tulcea liber de leucoza enzootică bovină şi anemie infecţioasă ecvină, dar acest lucru este îngreunat din cauza faptului că mulţi proprietari de animale preferă să le crească în sistem de semi-libertate.
Totodată, din cauza celor două boli, oamenii nu îşi pot vinde într-un alt judeţ animalele, decât pentru sacrificare.
Reamintim că, în urma focarelor de pestă porcină africană care au evoluat în acest an în judeţul Tulcea, toate fermele industriale de suine au fost afectate, iar aproape jumătate din efectivele de porci existente au fost sacrificate. Valoarea totală a despăgubirilor plătite din cauza acestor focare a fost de circa un milion de euro.

Cele mai Accesate Articole