Ziua etniei Tătare

Zi de sărbătoare pentru cei peste 40 de mii de tătari din România, majoritatea aflaţi în Dobrogea. Ziua Etniei Tătare este marcată astăzi, prin mai multe evenimente, la Constanţa, Tuzla, Medgidia, Valu lui Traian, Mangalia și Nicolae Bălcescu.

Ziua Etniei Ttătare din România este sărbătorită la 13 decembrie de membrii acestei comunităţi încă din anul 2002. Această dată a fost aleasă în anul 1917 când a fost proclamată Republica Crimeea, cea dintâi republică din întreaga lume islamică. Cu acest prilej, autoritățile locale din comuna Nicolae Bălcescu s-au gândit să omagieze trecutul generațiilor care și-au lăsat amprenta în ținutul dobrogean. Prin urmare, edilul comunei și-a dus la bun sfârșit promisiunea de a construi un gard în jurul celor trecuți în neființă.
Cu acest prilej, au fost organizate în Dobrogea o serie de manifestări cultural-artistice.  Potrivit legii, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea unor astfel de evenimente. Pentru toți tatarii din România, Qairli yaslar!
Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole