Schimbări majore în Poliție

Schimbări majore în Poliție. Cu sau fără permisiune, poliţiştii vor putea intra în casele românilor, atunci când situaţia o cere. O nouă lege votată în Parlament le acordă mai multe drepturi poliţiştilor.

Prin noul statut, poliţiştii au voie să pătrundă în locuinţele private şi fără acordul proprietarilor însă doar în scopul salvării unei persoane ori dacă sunt indicii că, în interior, cineva se află în dificultate. Aceleaşi drepturi le deţin în cazul unei suspiciuni de terorism sau epidemii, ori pentru a prinde în flagrant autorul unei infracţiuni.

“Trăim împlinirea unei dorinţe pentru care s-a muncit foarte mult şi acest lucru nu face decât să ne motiveze pentru a continua demersurile începute, astfel încât să ajungem la nivelul în care relaţia dintre cetăţean şi forţele de ordine să devină un parteneriat real, sincer şi deschis, un parteneriat pe care ni-l dorim cu toţii”, Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne

Textul de lege conţine şi prezumţia violenţei asupra poliţistului. Dacă agentul somează cetăţeanul iar acesta nu dă ascultare, omul în uniformă are dreptul să folosească forţa. Şi cetăţenii au drepturi noi. Persoanele conduse la secţii au dreptul la avocat, medic, dar şi să-şi anunţe familia înainte.  Durata maximă pentru audierea în birourile poliţiştilor a fost redusă de la 24 la 8 ore până la luarea unei eventuale măsuri. Legea se află acum la Preşedinte, pentru promulgare şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole