Ungaria: ”Crăciun fericit, domnule premier!”

Ungaria fierbe! Stilul autoritar al premierului Viktor Orban revoltă cetățenii și opoziția Guvernului de la Budapesta. Măsurile legislative, criticate în repetate rânduri de Uniunea Europeană sporesc nemulțumirile poporului și scot în stradă mii de protestatari.

Budapesta, capitala Ungariei, a fost duminică scena unor proteste ample care au vizat politica promovată de prim-ministrul ungar Viktor Orban. La manifestația intitulată ”Crăciun fericit, domnule premier!”, aproximativ 15.000 de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de noua lege a muncii, dar și împotriva altor reguli legislative adoptate de guvern.
Adoptat cu câteva zile mai devreme, controversatul act normativ care reglementează raporturile de muncă este considerat un adevărat cod al scaviei, întrucât permite angajatorilor să solicite salariaților efectuarea până la 400 de ore suplimentare pe an.
Un alt dezacord al protestatarilor se referă la o lege prin care sunt înființate tribunale administrative, care se vor afla sub controlul guvernului. Ele vor deține responsabilități legate de legea electorală și de corupție. Acest demers legislativ este considerat un impediment în calea independenței justiției.
Adeziunea Ungariei la Parchetul European, refuzată de Guvernul de la Budapesta, este o altă solicitare a manifestanților. Libertatea mass-mediei publice se adaugă listei de revendicări a protestatarilor.
Textul acestor solicitări a făcut subiectul unui comunicat pe care 12 parlamentari ai opoziției au încercat să-l difuzeze la televiziunea publică ungară. Aceștia au petecut noaptea de duminică spre luni în sediul instituției. Doi deputați din cadrul grupului au fost, însă, alungați din incinta televiziunii în cursul dimineții de luni de către forțele de securitate.

”Aceasta nu este televiziunea privată a Fidesz, ci televiziunea poporului ungar, finanţată din taxele sale.”, au precizat cei doi politicieni, făcând referire la partidul național-conservator al premierului Viktor Orban.

Aceștia au mai adăgat că ceilalți zece parlamentari au reușit să scape de forțele de securitate ale televiziunii pentru că au rămas în clădire.
Situația este departe de a se calma. Acțiunea întreprinsă de cei 12 politicieni din tabăra adversă Guvernului Orban se anunță a fi susținută de alți deputați. Aceștia li se vor alătura în cursul zilei de luni, când este așteptat un nou protest împotriva premierului ungar.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole