Astăzi sărbătorim Soborul Maicii Domnului

În a doua zi de Crăciun, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Iisus Hristos, pe Maica Domnului. Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei, care datează încă din secolul al V-lea.

Astăzi credincioșii prăznuiesc  “Soborul Maicii Domnului sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Această sărbătoare reprezintă adunarea la slujbă a credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el.
Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Ioachim și Ana, Ioan Botezătorul sau Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.
Pentru cea de-a doua zi de Crăciun, în fiecare zonă din țară s-a împământenit câte un obicei specific. În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba, feciorii își cheamă mandrele la joc.
În Dobrogea obiceiurile de Crăciun au un fond comun cu celelalte zone ale ţării, pentru că multe datini au pătruns aici prin transhumanţă, ca şi prin politica de colonizare a statului din cele trei valuri venite din Muntenia, Moldova şi Oltenia.
Reporter: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole