Obligați să ofere gratuit apă potabilă

Restaurantele și instituțiile publice centrale și locale ar putea fi obligate prin lege să ofere gratuit apă potabilă angajaților, potrivit unui proiect de lege inițiat de doi senatori. De asemenea, toți angajatorii ar urma să fie obligați să le ofere apă potabilă angajaților. Asta, pentru a reduce consumul apei îmbuteliate și a băuturilor carbogazoase ce conțin zahăr. România este cel mai mare consumator de băuturi răcoritoare din regiune, cu o medie de 150 de litri pe cap de locuitor pe an.

Proiectul de lege inițiat de cei doi parlamentari USR propune modificarea și completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Potrivit acestui proiect de lege, consumul de apă îmbuteliată a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani în România. Cu toate acestea, țara noastră se clasează pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește consumul apei de la robinet. Potrivit inițiatorilor acestui proiect de lege, România se alătură trendului global de utilizare a plasticului, cu 60 %mai mare decât acum un deceniu.
Conform unui studiu al Eurostat,  România are cel mai mare consum de băuturi răcoritoare din regiune, cu o medie de 150 de litri pe cap de locuitor pe an. Prin acest proiect se dorește încurajarea consumului de apă potabilă de la robinet, în vederea prevenirii obezității și a altor probleme de sănătate generate de consumul băuturilor carbogazoase, care conțin o cantitate semnificativă de zahăr.
Potrivit celor doi inițiatori, consumul apei de la robinet în locul celei îmbuteliate va contribui la un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea deșeurilor de plastic, lucru benefic atât pentru furnizori, cât și pentru beneficiari.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole