Minivacanţa de Crăciun, cu scoruri record

140.000 de români și-au petrecut, în acest an, Crăciunul în diverse destinații din țară, și au cheltuit aproape 20 de miliarde de euro pentru cazare, masă și distracție. Asta în contextul în care, sărbătorile de iarnă sunt ultimele oportunităţi turistice pentru românii ce deţin vouchere de vacanţă care expiră la sfârşitul acestui an.

Potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc, față de anul trecut de Crăciun, românii au scos din buzunar cu 14% mai mulți bani pentru vacanțe.

“Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend şi Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulţi români au profitat de primirea voucherelor de vacanţă şi au ales să-şi petreacă cele cinci zile libere departe de casă”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.

Și cum majoritatea turiştilor au dorit să-şi petreacă sărbătoarea nașterii Domnului în mod tradiţional, cele mai solicitate structuri de cazare au fost pensiunile rurale. Aici gradul de ocupare a depăşit 90%. Cele mai căutate destinaţii au fost Bran, Maramureş, Bucovina şi zona Sibiului. Primirea colindătorilor, costumele populare, obiceiul locului sau excursiile cu sania cu zurgălăi au fost doar câteva din atracţiile acestor zone. Tarifele au variat între 350 şi 800 de lei de persoană, în funcţie de destinaţie şi preferinţele fiecăruia.
Nici stațiunile balneare n-au dus lipsă de turiști. Aproximativ 25.000 de persoane au optat pentru relaxarea la centrele spa sau piscină, pentru care au scos din buzunare între 500 și 750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele. Potrivit FPTR, datele au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii Federaţiei şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole