Ultimele pregătiri pentru Bobotează

Un munte de sticle de plastic a apărut astăzi în Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. 100 de credincioși lucrează de noaptea trecută în 3 schimburi pentru a pregăti cele 200 de mii de recipiente necesare pentru Aghiazma Mare. Acestea trebuie să fie gata sâmbătă dimineață, atunci când începe slujba din ajunul Bobotezei.

În fiecare an de Bobotează, zeci de mii de creștini se îmbulzeau pentru a obține apa sfințită. Fiecare venea cu recipientul său, iar din dorința de a lua cât mai repede cantitatea dorită, multă aghiazmă se risipea. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie a venit cu ideea de a oferi credincioșilor sticlele gata umplute cu apă sfințită. În acest an, 200 de mii de recipiente din pastic au fost fabricate special pentru a fi umplute sâmbătă cu Aghiazma Mare. Oamenii vor munci trei zile și trei nopți ca să eticheteze toate sticlele. Sunt mai multe PET-uri de plastic față de anul trecut, cu 50 de mii de bucăți, ceea ce face mai dificilă munca voluntarilor care lipesc etichetele.
Pe fiecare sticluță este lipită o etichetă pe care scrie ”Aghiazma Mare” și anul în care s-a sfințit apa. Mai- marii bisericii spun că apa sfințită rezistă și până la 20-30 de ani.
Operațiunea de lipire a etichetelor nu ar fi putut fi realizată fără ajutorul voluntarilor. Mai mulți preoți, studenți la teologie sau apropiați ai bisericii au venit încă de noaptea trecută să dea o mână de ajutor preoților de la Arhiepiscopia Tomisului.
Sticlele pregătite astăzi vor fi umplute cu aghiazmă mâine toată ziua și în noaptea de joi spre vineri. Sâmbătă dimineață Arhiepiscopia Tomisului va organiza o slujbă în fața catedralei asemănătoare cu cea din ziua de Bobotează. Atunci va fi sfințită apa care mai apoi va fi imbuteliată de către preoți și voluntari pentru marea sărbătoare.
Cele 2oo de mii de pet-uri  vor fi oferite credincioșilor care vor participa la slujba de Bobotează. Duminică, un alai de preoți va ieși din Catedrala Tomitană și va parcurge faleza Cazinoului până la locul organizat pentru slujba de  Boboteaza. La finalul acesteia, conform tradiției, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie va arunca în apele mării trei cruci de lemn. Despre tinerii care se vor avânta să le recupereze se spune că vor avea noroc tot anul. Sunt asteptați să participe la Bobotează, un număr de peste 10.000 de oameni.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole