Constanța. Primul ordin de protecţie provizoriu emis de poliţişti, pentru violență în familie

IPJ Constanța anunță că la data de 7 ianuarie a.c., în jurul orei 15.00, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Constanţa au fost sesizaţi prin 112 de către o femeie, despre producerea unui scandal în familie la domiciliu.
Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 27 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi-ar fi agresat fizic soţia.
Având în vedere situaţia, în baza Legii 217/2003 şi a dispoziţiei OMAI 146/2018, poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu au constatat că în cazul expus există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.
Astfel, poliţiştii constănţeni au emis un ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbatul în cauză, acesta fiind evacuat din locuinţă. De la intrarea în vigoare a legii, este primul ordin de protecţie provizoriu emis de poliţiştii constănţeni.
Totodată, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.
Începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia. Astfel, la sfârşitul anului trecut, a fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Ordinul prevede şi modul în care poliţiştii trebuie să acţioneze în situaţii speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.
 
Sursa: Comunicat IPJ Constanța

Cele mai Accesate Articole