Noul Cod Rutier prevede amenzi drastice

Noul Cod Rutier prevede amenzi drastice atât pentru pietoni cât și pentru șoferi. Cei care nu respectă regulile vor fi sancţionaţi cu amendă din clasa I de sancțiuni, vor primi două sau trei puncte-amendă și vor scoate din buzunar între 290 și 435 de lei.

Noul Cod Rutier prevede sancțiuni severe pentru cei care încalcă legea, pietoni sau șoferi. Pietonii trebuie să ştie că sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare și să traverseze un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. Tot ei, trebuie să fie conştienţi de faptul că este interzis să traverseze strada atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență precum poliție sau pompieri cu girofarurile și sirena pornite. Totodată, pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau fața vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni. Mai mult, pietonii au și ei, alături de conducătorii auto, obligații legate de semnalizările polițiștilor aflați în intersecții.
Pentru șoferi, noile reglementări aduc posibilitatea de a folosi dovada înlocuitoare mai puține zile pentru a-și recupera permisul, în cazul unei suspendări. Înainte, șoferii erau obligați să depună permisul la expirarea celor 15 zile de la momentul aplicării sancțiunii. Acum, ei au posibilitatea de a-l depune oricând în acest interval, iar din acel moment va începe perioada pentru care dreptul de a șofa este suspendat.
O altă schimbare ce-i vizează pe șoferi este faptul că orice cadru medical care constată că un pacient are probleme de sănătate ce sunt incompatibile cu statutul de șofer are dreptul de a solicita o evaluare de specialitate a acestuia. În cazul în care evaluarea confirmă diagnosticul, clinica autorizată este obligată să anunțe Poliția, iar oamenii legii îi vor retrage permisul. Șoferul îl va putea recupera după ce face dovada urmării unui tratament și unei noi evaluări de specialitate, care să confirme însănătoșirea. De asemenea, de la începutul anului punctul de amendă a fost înghețat la valoarea din 2018, adică la 145 de lei.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole