Inaugurarea Președinției române la Consiliul UE

Bucureștiul celebrează în aceste zile preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră. După ceremonia de deschidere, desfășurată la Ateneul Român, programul  celei de-a doua zile a evenimentului a prevăzut o serie de întâlniri importante între înalții oficiali europeni și demnitarii români.

La 12 ani de la aderarea la Blocul Comunitar, România a preluat la 01 ianuarie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de 6 luni. Evenimentul care marchează o premieră pentru țara noastră s-a bucurat de o ceremonie organizată la Ateneul Român. Edificiul a fost gazda alocuțiunilor înalților reprezentanți ai instituțiilor europene și ale demnitarilor români. Discursurile acestora au fost urmate de un concert extraordinar susținut de Orchestra Uniunii Europene.
În cea de-a doua zi a evenimentului, Jean-Claude Juncker a reiterat sprijinul său pentru aderarea României la Spațiul Schengen.
Președintele Comisiei Europene a declarat că România este parte al unui întreg, iar Europa nu trebuie privită ca un continent divizat.

„Aş vrea ca în România să nu se mai considere că avem două Europe, adică Europa occidentală şi Europa de Est, adică statele membre care au aderat din 2004 încoace. Aş vrea ca Preşedinţia Română să fie cea în care în mod definitiv să putem dovedi că UE trebuie să nu mai aibă un tratament diferenţiat faţă de statele membre. Comisia, PE, membrii acestora orbesc cu nuanţe despre ceea ce se face în statele membre şi poate câteodată se consideră că este un semn de diviziune, dar Comisia fără excepţie consideră toate statele membre egale”, a menționat Jean –Claude Juncker.

Premierul Viorica Dăncilă, a susținut opinia acestuia și a menționat că mesajele antieuropene sunt inoportune atât timp cât Bruxelles-ul sprijină cauza României.

„Consider că mesajele antieuropene nu îşi găsesc răspuns în rândul populaţiei, dacă instituţiile europene, dacă Bruxelles dă răspunsuri adecvate la problemele cu care ne confruntăm. Vrem ca alături de Comisie, alături de Consiliu să dăm răspunsuri cât mai apropiate de cetăţeni astfel încât să arătăm că singurul drum este drumul proeuropean.”, a declarat prim-ministrul român.

În data de 24 ianuarie, centrul Bozar din Bruxelles va fi gazda unui concert inaugural al Președinției române la Consiliul Uniunii Europene.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole