169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu dar și Ziua Culturii Naţionale. Marele poet s-a născut la 15 ianuarie 1850 și a murit la 15 iunie 1889. A fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români și este considerat poetul național al românilor.

În anul 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de 50 de parlamentari, prin care data naşterii poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale. Potrivit Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora.
Eminovici Mihai era cel de-al şaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, şi ai Ralucăi, născută Juraşcu. Marele poet, a debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu. Sub acest nume a trait, a scris literatură şi a lucrat ca jurnalist. Creaţia literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, și cuprinde poezie, traduceri din limbi străine, piese de teatru și încercări beletristice. Sub amprenta unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influenţată şi de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de teoriile lui Arthur Schopenhauer şi Immanuel Kant.
Opera lui Mihai Eminescu devine de astăzi aplicaţie pentru telefonul mobil. Acest proiect a fost lansat la Ateneul Român din Bucureşti, de către Academia Română, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole