Lacrimi în Polonia!

Polonia este în stare de șoc! Asasinarea brutală a primarului orașului Gdansk a scos în stradă mii de cetățeni. Marșul lor a fost un protest îndreptat împotriva urii și a violenței.

Polonia deplânge trecerea în neființă a primarului din orașul Gdansk, Pawel Adamowicz. După vestea morții acestuia, mii de cetățeni și-au exprimat luni seara revolta împotriva violenței, luând parte la mitinguri desfășurate sub sloganul ”Opriți ura!”. Manifestațiile s-au desfășurat atât pe străzile Varșoviei, cât și în alte orașe poloneze. Decesul primarului Pawel Adamowicz a survenit luni la spitalul unde acesta era internat, în urma unei leziuni grave la nivelul inimii precum și a altor plăgi produse în zona diafragmei și a cavității abdominale. Edilul a fost înjunghiat de un tânăr de 27 de ani din Gdansk cu antecedente penale care a fost eliberat în 2018. Agresiunea a avut loc duminică seara, în timpul unui concert organizat în scopuri caritabile. Reținut imediat după infracțiune, atacatorul nu a recunoscut fapta și va fi supus unui examen psihiatric. El riscă închisoarea pe viață.
Incidentul a șocat opinia publică poloneză și nu numai. Clopotele bisericilor din Gdansk și-au pogorât glasul peste tristețea locuitorilor din oraș, înmărmuriți de groază.

”Este un șoc că un astfel de lucru se poate întâmpla la Gdansk. (…) Este vorba despre violență, ceva ce nu am avut până acum în Polonia. Este vina situației politice, mai ales a partidului de la putere, care pune gaz pe foc, dar nu ne putem lăsa conduși de ură. Pawel Adamowicz  a fost un primar foarte bun. Gdansk s-a schimbat în mod notabil datorită lui. Orașul este de nerecunoscut astăzi.”, a precizat Maciej Szczepanski, locuitor al Orașului Gdansk.
”Sunt furios și trist în același timp. El strângea bani pentru a salva viețile copiilor, oamenilor de toate vârstele și, iată, este mort. Ne va lipsi mult în Gdansk.”, a menționat Agnieszka Naruszewicz, profesor la o școală din orașul Gdansk.

Aprecieri și regrete au venit și din partea unor lideri europeni. Născut la Gdansk, Donald Tusk, fostul premier al Poloniei şi actualul Președinte al Consiuliului Uniunii Europene, a fost prezent în mijlocul mulțimii adunate luni seară în oraşul său natal. El a susţinut o scurtă alocuţiune în faţa cetăţenilor din Gdansk.
Membrii Parlamentului European i-au adus luni un ultim omagiu primarului polonez.
Clasa politică din Polonia a condamnat asasinatul şi a transmis condoleanţe.  Preşedintele Andrzej Duda a adus, de asemenea, un omagiu edilului şi a anunţat că ziua înmormântării acestuia va fi proclamată doliu naţional.
În vârstă de 53 de ani, Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, deţinând această funcţie din anul 1998.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole