Brexit-ul, un mare semn de întrebare

Acordul cu privire la Brexit-ul negociat de Theresa May cu Bruxellesul, a fost respins marți seară de Legislativul britanic. Este cea mai covârșitoare înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii. Liderii europeni sunt îngrijorați de votul de blam acordat de Parlament. Pentru premierul conservator, răsunătorul eșec vine la pachet cu o moțiune de cenzură formulată de opoziția laburistă din Regat.

După 17 luni de negocieri cu Bruxelles, acordul propus de Theresa May privind Brexi-tul a primit lovitura finală! Cu două luni și jumătate înainte de 29 martie 2019, data prevăzută pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Legislativul de la Londra a respins marți seară textul documentului. Covârșitorul vot de blam dat în Camera Comunelor reprezintă cel mai necruțător eșec înregistrat de un lider britanic din ultima sută de ani.
432 de parlamentari și-au exprimat dezacordul față de acest tratat de retragere din Blocul comunitar și doar 202 voturi au susținut textul documentului.

”Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta. Este clar că acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor. Însă votul din această seară nu ne spune nimic despre ce susţine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau măcar dacă intenţionează să onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o în referendumul pe care parlamentul a decis să îl organizeze”, a declarat prim-ministrul Theresa May, imediat după vot.

Opoziția laburistă nu a stat pe gânduri și de îndată ce a cunoscut rezultatul sufragiului a formulat o moțiune de cenzură, care va fi dezbătută în data de 16 ianuarie. Dacă demersul inițiat de tabăra adversă nu va fi adoptat, Theresa May trebuie să prezinte până luni Parlamentului o soluție alternativă. Printre opțiunile sale, se numără începerea unei renegocieri cu Bruxellesul sau amânarea datei Brexitului.
Liderii europeni nu exclud nici posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord și au cerut Executivului de la Londra să-și clarifice cât mai repede calea pe care urmează să o parcurgă. Solicitării făcute de Jean – Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene, i s-a alăturat și declarația șefului statului român, Klaus Iohannis:
Comisia Europeană a prezentat de la sfârşitul anului trecut o serie de măsuri menite să atenueze efectele unei ieşiri a Regatului Unit din Blocul Comunitar fără un acord pentru sectoarele susceptibile de a fi cele mai afectate. Vorbim aici de transporturi, finanţe, vămi, cetăţeni și mediu.
Miercuri dimineaţa, în deschiderea dezbaterii privind Brexit-ul în Parlamentul European, preşedinţia română a Blocului Comunitar s-a angajat să facă să fie adoptate aceste măsuri ”în timp util”.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole