Eforturi pentru salvarea lui Julen

În Spania, cazul unui băiețel, în vârstă de doi ani, căzut într-un puț dezafectat, adânc de 100 de metri, ține pe jar opinia publică. Operațiunile de scoatere din subteran au ajuns în cea de-a noua zi și nu se știe dacă micuțul mai este în viață. Misiunea de salvare este fără precedent în istoria statului iberic!

Povestea cutremurătoare a lui Julen, un băiețel, în vârstă de doi ani, căzut într-un puț îngust de 25 de centimetri  și adânc de peste 100 de metri, a devenit cea mai amplă operațiune de salvare din istoria Spaniei. Firul pic al groaznicei întâmplări începe în data de 13 ianuarie, când micuțul se juca în apropierea părinților săi. Cei trei membri ai familiei ieșiseră la un picnic într-o zonă muntoasă, situată la nord-est de orașul Totalan din provincia Andaluzia. Hăul abandonat a fost forat de un antreprenor care nu a solicitat avizele necesare pentru săparea acestuia. Mai mult decât atât, groapa nu era semnalizată corespunzător. De nouă zile, copilul este prins în subteran. Până în momentul de față, nu se știe dacă acesta mai este în viață.
La locul incidentului, au fost desfășurate echipaje de intervenție, formate din sute de tehnicieni, reprezentanți ai Gărzii Civile și pompieri. Operațiunile de localizare și salvare ale micuțului se derulează la foc continuu din ziua sumbră a tulburătorului accident. Acțiunile demarate sunt întreprinse zi și noapte și se bucură și de sprijinul localnicilor. Specialiștii aflați la fața locului intervin din 19 ianuarie cu un imens utilaj de forare în vederea executării unui puț vertical de 60 de metri, paralel cu cel în care se află copilul. Până în prezent, s-a reușit excavarea până la adâncimea de 52 de metri. Săpăturile sunt foarte dificile, fiind îngreunate de instabilitatea terenului și de existența unor roci dure din componența scoarței terestre. În 36 de ore, excavările efectuate au scos la suprafață peste 35.000 de metri cubi de pământ.
O echipă de mineri va întreprinde săpăturile subterane pentru canalul orizontal, care va lega cale două puțuri. Între timp, a fost elaborată și o capsulă din metal, cu ajutorul căreia 8 experți în salvare minieră vor coborî în subteran pentru scoaterea la suprafață a băiețelului de doi ani. Structura metalică arată ca un ascensor, dimensiunile în metri evidențiind o înălțime de 2,5 și un diametru de 1,05.
Povestea tulburătoare a lui Julen se poate încheia cu un deznodământ trist, întrucât șansele sale de supraviețuire sunt minime. Părinții băiatului au pierdut, deja, în 2017, un copil la vârsta de trei ani, decedat din cauza unei probleme cardiace.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole