Președintele Klaus Iohannis afirmă că „proiectele privind grațierea și modificarea Codurilor penale par a fi făcute cu dedicație”

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să retragă proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, pe care le califică drept „neavenite și inacceptabile”.
„Proiectele de ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile și par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție.
Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgență, fără analize obiective și în condiții de totală netransparență. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste ordonanțe de urgență”, a scris șeful statului, astăzi, pe Facebook.
Săptămâna aceasta, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea unor pedepse.
Documentul prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.
În proiect se mai precizează că se grațiază cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani.
De grațiere nu beneficiază recidiviștii și cei care au comis o serie de infracțiuni precum cele contra siguranţei statului, de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, evadare, luare şi dare de mită, trafic de influenţă și fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic.
 
 

Cele mai Accesate Articole