30 ianuarie – Ziua internațională pentru nonviolență în școală

Sursa foto: Facebook MAI
Astăzi este  Ziua Internațională pentru nonviolență în școli care a fost instituită în 1964 și care promovează o educaţie în armonie, toleranţă, solidaritate și respect pentru drepturile omului.
Ministerul Afacerilor Interne precizează cu această ocazie că susține eforturile pentru reducerea violenței în școli, prin acțiuni periodice de conștientizare a fenomenului în rândul elevilor.
Într-o postare pe Facebook, intitulată ” Violența nu e cool! ”, MAI prezintă astăzi un raport al UNICEF potrivit căruia violenţa în şcoală cuprinde orice formă de manifestare a unor comportamente precum: violenţă verbală şi psihologică (poreclire, tachinare, ameninţare, hărţuire), violenţă fizică sau comportamente care intră sub incidenţa legii penale.
UNICEF precizează că ”Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „ nonviolenţa este arma celor puternic i.”
Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli trebuie să dispară iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie şi toleranţă, în care puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenţei trebuie să primeze.
Cu ce forme de violenţă ne întâlnim în şcoli, care sunt cauzele care determină violenţa şcolară, de ce unii copii adoptă modalităţi de comportament violent în relaţiile lor cu colegii, cu prietenii, cu profesorii, cu părinţii, de ce unii profesori instituie relaţii de putere, exprimate prin violenţă la adresa elevilor, sunt doar unele dintre întrebările la care trebuie să găsim răspunsuri pentru a asigura în şcoli un climat pozitiv şi pentru a ţine sub control violenţa interpersonală”,  se mai arată în raportul UNICEF.
 

Cele mai Accesate Articole