Număr mare de infecții respiratorii la Constanța

Medicii spun că se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de afecțiuni respiratorii.
De la începutul anului, sute de constănțeni s-au prezentat la spital fiind diagnosticați cu viroze, pneumonii sau gripă.
Specialiștii precizează că în acest sezon se remarcă o formă mai agresivă a gripei, determinată de apariția unor noi tulpini ale virusului A H3N2.
Cei mai mulți pacienți cu gripă au fost la București, Iași și Constanța.
Peste 350 de români au fost diagnosticați cu această boală, iar 12 dintre ei au murit din cauza gripei.
Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile subliniază că niciuna dintre victime nu fusese vaccinată.
Președintele Societății Române de Microbiologie afirmă că circulația virusului gripal este intensă mai ales în partea de sud a țării, în primul rând în municipiul București și în județul Constanța.
Potrivit medicilor, gripa poate să complice afecțiuni preexistente sau poate duce la infecții grave — pneumonii, bronhopneumonii și alte manifestări  cardiace sau cerebrale.
Principala măsură de prevenție este vaccinarea, însă este foarte important să respectăm regulile de igienă.
O atenție sporită trebuie acordată spălatului mâinilor pentru că acestea se contaminează ușor și virusul gripal se poate răspândi mai repede.
Alte măsuri sunt utilizarea batistelor de unică folosință și evitarea aglomerației, a zonelor unde riscul de îmbolnăvire este mai mare.
Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, copiii și femeile gravide.
 
 

Cele mai Accesate Articole