Eroul parohiei Năvodari

Năvodărenii nu își uită eroii. Unul dintre părinții parohiei din Năvodari a fost comemorat astăzi. Din păcate, preotul Radu Șerban a fost arestat în 1948, sub acuzarea de participare într-o „organizaţie subversivă paramilitară“.

Părintele Radu Șerban s-a născut pe 12 decembrie 1906. După absolvirea Seminarului „Sfântul Andrei“, din Galaţi, primeşte darul preoţiei, ulterior fiind numit ca paroh, la Năvodari, în 1946.
După ce a fost ridicat de securitate, a fost găsit, ani mai târziu, într-o mină de plumb la Baia Sprie. Din cauza problemelor de sănătate pe care le avea, nu a mai fost obligat să lucreze pentru o periadă.
Documentele de arhivă enunţă sec că părintele Radu Şerban a decedat la 16 februarie 1951. Oraşul Năvodari nu a avut, până în 1989, o biserică. Un mic lăcaş de cult, cu hramul Sfintei Parascheva a funcţionat din 1975, într-un fost grajd, donat de un localnic, şi unde preotul Vasile Vasile oficia slujbele religioase. Odată cu dezvoltarea demografică a oraşului de pe malul Canalului Dunăre- Marea Neagră, bisericuţa a devenit neîncăpătoare, iar preotul a început demersurile pentru ridicarea unei biserici care să îi adune pe toţi enoriaşii din oraş. Piatra de temelie a noii construcții a fost pusă pe 14 octombrie 1988. În tot acest timp, preotul Vasile Vasile şi credincioșii care sprijineau construirea bisericii, au fost amenințați şi intimidați de securitate.
Enoriaşii făceau zid uman în jurul bisericii, cu lumânări aprinse şi în rugăciune. Comuniştii au aplicat o altă tactică și l-au mutat pe preotul Vasile în Cernavodă.Odată cu Revoluția, preotul s-a reîntors în parohia Năvodari și a continuat lucrările, pe care le-a finalizat în anul 1992.
Sursa: http://www.tvlitoral.ro/eroul-parohiei-navodari/
Articolul Eroul parohiei Năvodari apare prima dată în Navodari Online .

Cele mai Accesate Articole