Hau maci iz dă fiș ?


Găinar șef, Matei, Împăratul animalelor n-a reușit probabil să prindă peștele cel mare la undiță și s-a gândit să-l construiască. Sper să nu mă certați că-i spun „găinar”… pentru că până și din punct de vedere profesional, omul ăsta crește găini, face ouă etc…
Nu este a lui Avicola Corbu? Iar despre împărăția animalelor vorbim altă dată pentru că asta e o poveste mai sofisticată.
Bun, să revenim la peștele cel mare, cel care se zbate de ceva timp la Năvodari, pe malul canalului. Am să încerc să dezleg misterul lu’ Pește, să vedem care-i povestea lui, cine a aruncat momeala, cine l-a prins, cine-i curăță
solzii, cine adună icrele, cine îi ia capul ( „capu’ la pește”) și cui o să-i rămână vreun os în gât.
Haideți să vedem… Ce știm deja?
Eu unul, știu câteva proverbe…
„Când seacă lacul, se vede peștele.”
„Cu râma mică se prinde peștele cel mare.”
„Peștele mare înghite pe cel mic.”
Și
„Peștele de la cap se împute.”
Să le luăm pe rând.
Momeala a fost aruncată clar de către Matei si de către Chelaru. Matei a vrut un calcan iar Chelaru l-a făcut păstrugă. (vorbim de forma construcției).
Cine l-a prins? Pai… constructorul („Câstigator De Licitații Cinstite” SRL) pentru că vorbim de o lucrare de mulți lei. Cum l-a prins ? …altă poveste si n-aș vrea să deviem de la subiect.
Cine curăță solzii ? Noi!
Pentru că datorită unor întârzieri, finalizarea construcției la termen a cam eșuat… Cum îi curățăm? Simplu! Primaria Năvodari a plătit penalizări, 25% din valoarea proiectului adica vreo mulți lei pentru că peștele nu a fost gata la sfârșitul lunii mai…( detalii aici ) De unde banii ăștia ? Sigur nu din buzunarul celor doi! (Împăratul si „viceîmpăratul”)
Cine adună icrele?
Păi din zeci de spații de vânzare, plus restaurant cu vreo 600 de locuri, sunt ceva „icre” de adunat. Cine? Noi, năvodărenii!
E nevoie sa specific că am glumit ? :))
Normal că nu noi. Pentru noi, „capu’ la pește”!
Au mai rămas oasele și cred că le vor rămâne în gât împăratului si viceîmpăratului la anul, dacă vor mai fi în libertate, cu prilejul alegerilor locale, alegeri la care i-aș sfătui să folosească sloganul unui alt „împărat”, mult mai celebru:
„Nicio masă fără pește.”
În concluzie, Năvodăreni, să avem poftă!

Cele mai Accesate Articole