Acum, mai mult decât oricând, vreau să fiu constănțean

Am citit articolul colegului Cristian Hagi, care, pertinent și calculat, poate mai ardelean decât mine, expune corect motivele pentru care ar fugi din Constanța chiar de mâine, dacă nu l-ar opri faptul că și-a întemeiat o familie aici. 
Nu sunt de acord însă cu punctul de vedere pe care-l exprimă Cristian. Sunt clujean, adoptat de dobrogeni și, pentru prima dată în ultimii 15 ani, mă simt bine în postura de constănțean. Pentru că în 2016, pentru prima dată, Constanța devine un oraș LIBER să crească.
Da, după 15 ani de dictatură Mazăre/Constantinescu, chinuitul oraș în care trăim este liber să se dezvolte. Făcând comparație cu tot ce a fost, putem spera doar la lucruri bune.
Libertatea de opinie și acțiune este principalul motiv pentru care-mi doresc să rămân aici. Îi aduc aminte colegului Cristian Hagi că, după plecarea lui Radu Mazăre, oamenii care conduc orașul au început să asculte de opinia constănțenilor. Elevii au fost primiți în ședințele de Consiliu Local, jurnaliștii au impus puncte de vedere care au schimbat lucrurile în oraș. Să vă aduc aminte cât s-a bătut Valentin Coman pentru ca noul ”Republica” să se numească ”Jean Constantin”, domnule Hagi? A fost ascultat și a reușit. Sau cum ați reușit chiar dumneavoastră să salvați de la declin o școală, care ar fi trecut de la elită la adăpost de puradei, dacă nu interveneați?
Da, după 15 ani, domnule Hagi, suntem liberi să schimbăm fața orașului Constanța. La propriu și la figurat. Și-atunci, nu e păcat să fugim, tocmai acum, când cineva ne ascultă? Când avem putere de decizie?
Argumente ar fi mai multe, dar prefer să mă opresc aici. Ar mai fi doar unul: nicăieri, domnule Hagi, în lumea asta, răsăritul soarelui nu e așa frumos ca pe malul Mării Negre. Nu-i așa că, oriunde am fugi în lumea asta, ne-ar fi dor de mare? De marea noastră? Haideți, domnule Hagi, să vedem partea plină a paharului. Și dacă tot aminteați de Cluj, vă spun eu, care-s de-acolo. Nu-s lucrurile așa frumoase cum par, nici în Cluj.

Cele mai Accesate Articole