Cristi! Bă, Cristi! Ai luat-o pe arătură!

Ieri dimineață am publicat un text, catalogat drept dur, la adresa candidatului liberal, Vergil Chițac, căruia îi reproșam că s-a înconjurat de oameni care până nu de mult pupau tălpile tripletei Mazăre/Nicușor/Strutinsky,
Sunt obișnuit ca de fiecare dată când public ceva neplăcut despre domnul amiral Chițac să fiu înjurat. La început m-a frapat marea de navigatori care mă înjura, pentru că nu mă așteptam ca susținătorii unui intelectual să fie atât de josnici. În timp m-am obișnuit cu starea asta de fapt, mă hrănesc cu ea, mă ambiționează.
Ieri însă, răspunsul a venit de la un coleg de presă. Nu pot spune cert că al meu coleg Cristian mi se adresa mie, pentru că autorului îi lipsește curajul să spună lucrurilor pe nume, dar fiind adresat atacatorilor lui Vergil Chițac și venind la scurt timp după textul meu, îmi asum critica.
Să vedem ce spune colegul și prietenul meu Cristian.
”Dacă aruncați o privire prin presa pesedistă, veți constata un lucru: Vergil Chițac este inamicul numărul 1”
Nimic mai fals. Înțeleg și apreciez dorința lui Cristi de a-l face mare și important pe amiral, dar adevărul e că amiralul nu prea există în presă. Desigur, jurnaliștii l-au criticat atunci când și-a permis să spună că presa nu e citită, o gafă ireparabilă. Desigur, au fost și câteva critici aduse sponsorului Comănescu, dar fără a-l include pe amiral în poveste. Adevărul este că nenea Vergil continuă să fie un anonim, indiferent cât de mult se străduie să iasă din această stare. Iar pe un anonim nu-l critici, n-ai cum, pentru că efectiv nu există. Ba chiar, uitându-mă pe titluri, aș putea spune că Vergil Chițac a avut parte de o presă blândă. Și de invitații la un post de televiziune național. Același post unde, săptămânal, candidatul PSD este tocat mărunt de niște ageamii care-i atribuie terenuri în comuna Butoaie, în disperarea de a-l ajuta pe protejatul lui Comănescu. Doar judecând această haită care o zi îl huiduie pe Făgădău iar în cealaltă zi îl invită în platou pe Chițac, realizezi cine e de fapt inamicul public numărul unu, la această oră.
De ce, atunci, aceste atacuri? Există mai multe explicații. Unii se uită la Vergil Chițac și se gândesc la faptul că în spatele lui stă un finanțator bogat, cloșca cu pui de aur. Nu e păcat să nu ciugulești și tu acum ceva, măcar o dată la patru ani?
Am fost invitat în mai multe rânduri la o discuție ba cu subordonații domnului Comănescu, ba chiar cu mogulul în persoană, Am refuzat. Dar da, cunosc jurnaliști care s-ar regăsi în fraza cu pricina. Unul singur. Aflat la apusul carierei omul încearcă să pună deoparte ceva bănuți făcând ce-a făcut întreaga carieră. Să faci o întreagă dramă pentru un caz izolat, e prea mult, totuși.
Ce bună ar fi fost pentru PSD candidatura lui Robert Boroianu, politicianul cu carisma unui perete alb, afinul președintelui PNL, Gheorghe Dragomir. Cu el candidat, PSD pusese șampania la rece.
Din nou fals. Pe Robert Boroianu l-a desființat tot presa. Atunci nu era PSD-istă? Aș spune că din punct de vedere al activității politice, Boroianu s-a străduit mai mult decât o face Chițac azi. A încercat să se pună bine cu presa locală, a participat la toate emisiunile posibile și a construit un program pe care culmea, l-a preluat din mers chiar Vergil Chițac.
P.S. Știu, nu am spus nimic despre ceilalți candidați la primărie. Aceștia nu au însă nicio șansă de a câștiga, ci au intrat în joc fie pentru a câștiga câteva locuri de consilieri, fie pentru a face jocurile PSD.
Ce bine ar fi, Cristi, să candideze doar Chițac și Făgădău, nu-i așa? Halal democrație!
În final, apropos de atacurile firave, aș vrea să-i aduc aminte de un angajat al lui Comănescu, un jurnalist care l-ar fi strâns de gât pe Făgădău pentru că muncitorii angajați de Primărie uitaseră să pună asfalt pe doi metri de trotuar. Ei, alea atacuri firave nu-i așa?
Hai înapoi de pe arătură, Cristi. Vergil Chițac nu există. Să nu cumva să ai surpriza să-l culegi în iunie de pe locul trei al clasamentului.
Dorian Hapurnea

Cele mai Accesate Articole