Salvatoarea câinilor fără stăpân

Drama câinilor comunitari din Medgidia și Cernavodă, subiect de discuție într-o emisiunea TV din Italia. Invitata Sara Turetta, cea care a pus bazele adapostului „Footprints of Joy” vorbește despre problemele cu care se confruntă cele două orașe din cauza oamenilor iresponsabili cu privire la necuvântătoare.

În 2001, Sara Turetta primea apelul disperat al unei familii italiene care trăia în Cernavodă. Străzile orașului erau pline de cadavre de câini fără stăpân, otrăviți  de către operatorii Primăriei. Pentru a realiza un dialog constructiv cu Primăria, Sara Turetta a decis să devină promotoarea unui acord. În octombrie 2002, Sara Turetta a decis să își dea demisia de la locul de muncă din Milano si să se mute la Cernavodă. Aici a pornit de la zero, cu resturarea unei clădiri pusă la dispoziție de către Primărie. Timp de trei ani de zile a luptat pentru drepturile animalelor într-o lume în care educația în acest sens lipsește.
Problema câinilor comunitari din România a început cu demolarile din anii ’80, din București, care au provocat un prim val de animale rămase fără stăpân, iar autoritățile au rămas indiferente la înmulțirea necontrolată a acestora. Când au constat că situația nu mai putea fi controlată, au recurs la gestul nu tocmai ortodox de a eutanasia animalele.
Acest lucru se întâmplă și în zilele noastre, deoarece legile permit uciderea animalelor fără stăpân în 14 zile de la capturarea lor de pe stradă. Din acest motiv, Sara Turetta a decis să lase în Italia familia și cariera și să se dedice salvării animalelor din Cernavodă și împrejurimi. Chiar dacă la început membrii familiei n-au înțeles-o, în timp au ajuns să înțeleagă situația și să se implice în proiectul care avea drept scop salvarea de la moarte a necuvântătoarelor.
Asociația Save The Dogs a devenit astfel cunoscută în toată lumea. Oamenii iubitori de animale au participat cu susținere financiară și au făcut adopții. 7000 de câini au fost dați spre adopție numai străinătate, unde posibilitățile de a întreține un câine sunt mult mai mari. Din păcate, organizația a pierdut, în timp, susținerea financiară a autorităților locale și una dintre activități este încheiată. Reprezentanții adăpostului din Cernavodă au anunțat oficial închiderea sediului din Medgidia, cunoscut de locuitori cu denumirea de Gaia. Câinii au însă în continuare nevoie de hrană, de îngrijire, de un stăpân. Rămâne în mâinile noastre puterea de a contribui cu ajutoare de orice fel pentru a da continuitate proiectului și de a salva câinii comunitari de la legile aspre, care condamna abandonul pricinuit de om cu moartea animalului.
Redactor: Paul Alexe
The post Salvatoarea câinilor fără stăpân appeared first on Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole