Mănăstirea fără curent electric

In timp ce alte manstiri din tara se lauda cu retele de internet de mare viteza si transmit slujbele on line, in localitatea constanteana Histria, calugarii de la manastirea sfantul  Ilie Tesviteanu sunt nevoiti sa slujească la lumina lumanarii. De 13 ani de cand a fost construit  lacasul de cult, nu a avut niciodata curent electric, din cauza costurilor de racordare la rețea mult prea ridicate pentru bugetul lor. Asa ca aici totul, incepand de la slujba de dimineata, pregatirea mesei  si pana la vecernia de seara se tin in functie de lumina zilei.

Manastirea de la Histria este unul dintre cele mai tinere lacasuri de cult dobrogene. A fost construita in urma cu 13 ani insa in scurt timp a devenit o oaza de liniste pentru cei care ajung pe aceste meleaguri. Nu se poate spune acelasi lucru cand vine vorba de calugarii care isi duc aici traiul de zi cu zi. Aici nu exista current electric si nici apa calda, conditii minime pentru secolul in care traim.
S-a incercat racordarea la reteaua de current insa sumele pe care ar fi trebuit sa le plateasca erau mult prea mari fata de veniturile pe  care le are manastirea.
Pana atunci calugarii se descurca cum pot. Gatesc la lumina lumanarii ori dau zor sat ermine treaba pana cand afara se insereaza. Le este greu insa nu pot renunta.
Din economiile lor calugarii au reusit sa cumpere cateva baterii, sa monteze  doua panouri fotovoltaice si o mica eoliana insa si acestea le folosesc mai mult vara. Asa ca iarna pana si slujbele se tin fie mai tarziu cele de dimineata, dup ace rasare soarele, fie mai devreme, seara, inaite sa se lase intunericul.
Calugarii nu isi pierd insa speranta si cred cu tarie ca in cele din urma vor reusi sa razbata si sa racordeze manastirea la reteaua de electricitate.
Redactor: Daniel Albu
The post Mănăstirea fără curent electric appeared first on Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole