PLAN ROȘU DE INTERVENȚIE pe Autostrada Soarelui: 29 de mașini, 3 morți și peste 50 de răniți

Un accident in lant extrem de grav a avut loc, sambata dimineata, in jurul orei 8:42, pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers dinspre Bucuresti spre Constanta, la km 67. 29 de masini s-au ciocnit, cel putin 50 de persoane au fost ranite, iar trei au decedat. 41 dintre raniti au fost transportati si internati la spital. O parte dintre raniti se afla in stare grava.

Doua numere de urgenta au fost puse la dispozitie de autoritati, unde rudele victimelor pot afla informatii despre cei implicati in accident: 021.264.85.15 si 021.264.85.16 .
13:13 – Ultimul bilant comunicat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta arata ca 13 victime au fost transportate la Spitalele de urgenta „Bagdasar Arseni”, 11 la Spitalul de Urgenta „Floreasca”, cinci la Spitalul de Urgenta „Sf. Pantelimon”, cinci la Spitalul Universitar de Urgenta, patru la Spitalul „Elias”, si trei la Spitalul „Sf. Ioan”, toate din Capitala.
O parte dintre cele 41 de victime transportate la spital ajunsesera initial la Spitalul din orasul Lehliu insa medicii au luat decizia, in urma triajului, sa fie transferati la Bucuresti.
Personalul de interventie trimis de la fata locului a fost format din opt ofiteri ISU, 86 de subofiteri, noua medici si 22 de asistenti, mai arata oficialii Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
13:04 – Noi marturii de la fata locului arata ca soferul care a iesit din benzinarie si a provocat accidentul minor initial plecase deja cand a avut loc carambolul. Potrivit declaratiilor facute la Digi24, soferul a iesit din benzinarie si a avut loc un accident usor, cu o Honda de teren.
Cei doi soferi au oprit pe banda de urgenta, au constatat ca masinile nu erau lovite si soferul care a iesit din benzinarie a decis sa plece si sa isi continue drumul. El sustine ca Honda de teren a ramas pe banda de urgenta si a auzit de la radio de tragedie, moment in care a decis sa se intoarca la locul accidentului. El a vorbit cu politistii si a dat declaratii despre circumstantele accidentului minor in care a fost implicat.
13:00 – George Iacob, prefectul judetului Calarasi spune ca sunt 60 de victime dintre care trei sunt decedate, un bilant final urmand sa fie comunicat la terminarea interventiei. „In acest moment au fost implicate un numar de 29 de autovehicule. Victime, totalul lor, a fost de 60 dintre care trei, decedate. 16 dintre victime au fost evaluate si au refuzat transportul catre unitatile spitalicesti. 41 de persoane au fost transportate catre spitalele din zona. Planul rosu l-am activat la propunerea inspectorului sef care, de indata, m-a anuntat despre producerea accidentului”, a declarat George Iacob, prefectul judetului Calarasi, citat de News.ro.
12:59 – cei doi copii aflati printre raniti au fost transferati la Spitalul Grigore Alexandrescu
12:42 – Peste 40 de ofiteri de politie se afla inca la locul accidentului si cerceteaza cauzele producerii tragediei
12:39 – in continuare sensul de mers dinspre Bucuresti spre Constanta pe Autostrada Soarelui este inchisa circulatiei
12:10 – Martori de la fata locului au declarat pentru Digi 24 ca la baza tragediei de pe Autostrada Soarelui ar fi stat o banala tamponare. Se pare ca un sofer a iesit dintr-o zona de servicii, in conditii de vizibilitate de sub 20m, ceata fiind foarte densa, si cand a incercat sa se inscrie pe prima banda a fost lovit usor de o alta masina.
Cei doi soferi au coborat din masini si in timp ce voiau sa incheie o intelegere amiabila au fost loviti in plin de un autoturism si apoi de toate cele circa 12 masini aflate in spatele acestuia. In primul accident au fost implicate circa 15 masini.
Sirul ciocnirilor a fost intrerupt de un tir, care a reusit sa franeze la timp, evitand practic o si mai mare tragedie, care s-ar fi intamplat daca bolidul ar fi intrat in masinile din fata.
Din nefericire, masinile aflate in spatele tirului nu au reusit sa opreasca la timp. Cel mai grav impact a fost al unui microbuz, aflat primul in spatele tirului. Impactul a fost atat de puternic incat soferul si pasagerul aflat in fata au murit pe loc. Cel de-al treilea decedat era pasager in unul dintre autoturismele implicate in accident.
11:55 – un nou bilant anuntat de autoritati: peste 50 de persoane au fost ranite, 3 persoane decedate, peste 25 transportate la spital, 11 sunt la Floreasca (noua adulti si doi copii), 5 – la Spitalul Pantelimon, 5 la Spitalul Bagdasar Arseni, 13 la Spitalul Lehliu
11:31 – Raed Arafat a declarat ca exista o echipa medicala la Spitalul din Lehliu care verifica starea ranitilor trimisi. Din cei 13, trei vor fi trimisi la Floreasca. Ranitii au ajuns acolo pentru ca s-au directionat ambulantele catre cele mai apropiate unitati. Cand a crescut numarul de ambulante, au putut sa fie trimisi si pe distante mari, catre Bucuresti. Exista o echipa medicala de la Floreasca la Spitalul Lehliu, care face triajul si interventia de urgenta de care este nevoie
„Interventia s-a facut cu forte de la Bucuresti, Constanta, Calarasi si Ialomita. La acest moment vorbim de peste 50 de persoane ranite mai mult sau mai putin grav. Circa 20 dintre raniti au fost transferati la spitale. Cel putin o persoana este in stare critica. La acest moment avem o cifra oficiala de trei morti. Am avut patru la un moment dat, dar cifrele s-au contrazis”, a declarat Arafat.
11:30 – George Grigore, director adjunct la Directia Rutiera a Politiei Romane – spune ca toate persoanele ranite au fost transportate la spital. Numarul autovehiculelor implicate in accident este de 29, iar principala cauza a accidentului in acest moment este considerata neadaptarea vitezei la conditiile meteo – ceata cu vizibilitate sub 20 m. Doar in 2006 am avut parte de un accident similar cand, din cauza fumului de la vegetatia arsa, s-au ciocnit 50 de masini si am avut 30 de raniti si trei persoane decedate.
11:21 – managerul spitalului din Lehliu, Vasile Dinga, a declarat la Digi 24, ca toti medicii si personalul administrativ au fost convocati pentru a gestiona cei 13 pacienti care au fost adusi la acest spital. El a spus ca un caz este mai grav si va fi transportat cu o ambulanta la Floreasca. Vasile Dinga a mai declarat, in mod oarecum surprinzator, ca Spitalul din Lehliu nu are decat camera de garda, nu si sectie de urgenta si nu poate acorda ajutor in cazul in care este nevoie de interventii chirurgicale.
11:10 – un martor ocular spune ca toate masinile neimplicate in accident au fost redirijate de la locul accidentului, spre Bucuresti sau Constanta prin Lehliu. Majoritatea ambulantelor au plecat cu pacientii, au ramas doar politia si pompierii. 15-20 de masini sunt imprastiate pe autostrada, multe avariate aproape total. Printre ele se afla un tir si doua microbuze. Imaginile sunt de cosmar
11:03 – Microbuzul este distrus, langa el se afla cele patru persoane decedate.
10:59 – Politistii spun ca ar fi vorba de doua accidente, produse la 15-20 m unul de celalalt. In apropiere de primul accident, produs de masina care a iesit din zona de servicii (nu se stie daca fara sa se asigure corespunzator, avand in vedere vizibilitatea extre de redusa), s-a produs al doilea carambol. In cele doua accidente ar fi implicate in total 20-25 de masini. Autoturismele sunt din Bucuresti, Calarasi, Iasi.
Pe langa ceata densa, autoritatile sustin ca e posibil ca printre cauzele accidentelor sa se numere si neadaptarea vitezei la conditiile de trafic.
10:53 – Situatia ranitilor a fost actualizata: 15 raniti au fost transportati la spitalul Lehliu, trei la Sfantul Pantelimon din Capitala, doi la Bagdasar Arseni din Bucuresti si o victima a ajuns la Floreasca.
10:50 – Doua numere de telefon au fost puse la dispozitia rudelor victimelor, pentru a primi informatii despre cei raniti sau decedati – 021.264.85.15 si 021.264.85.16 .
10:45 – Se asteapta ca autostrada sa fie mai multe ore blocata de acum incolo, deoarece politistii au inceput cercetari amanuntite la fata locului.
10:28 – Victimele accidentului au inceput sa fie transportate spre spitale – cinci pacienti au fost trimisi la spitalul Lehliu, trei la Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti, iar unul este dus la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni din Capitala, transmite ISU Bucuresti – Ilfov.
O alta parte a victimelor sunt inca la locul accidentului si sunt, la ora transmiterii acestei stiri, stabilizate in ambuantele de terapie intensiva sosite la interventie. Medicul coordonator al interventiei SMURD a decis ca nu este necesara amplasarea spitalului mobil care a fost transportat pe autostrada.
10:26 – Centrul Infotrafic informeaza ca circulatia este deviata de la km 64 al autostrazii A2, pe DN3A Lehliu Gara – Drajna. Pe celalalt sens de mers (Constanta – Bucuresti) circulatia nu este afectata.
10:17 – Politistii dirijeaza circulatia, soferii sunt indrumati pe rute ocolitoare, sensul de mers spre Constanta este in continuare inchis.
10:14 – Toate spitalele din Bucuresti au fost alertate si sunt pregatite sa primeasca raniti, iar medici de la Floreasca au plecat spre locul accidentului.
10:12 – Directorul spitalului judetean Calarasi spune ca spitalul este pregatit sa primeasca ranitii, ca s-au pregatit sapte paturi la reanimare, au fost aduse de acasa echipe de medici chirurgi, ortopezi, anestezisti. Sunt, de asemenea, pregatite patru sali de operatii.
10:01 – Raed Arafat a anuntat ca s-a ajuns la 39 de persoane ranite si spune ca s-a trimis un numar important de ambulante si medici dinspre Bucuresti. Dintre cei 39 de raniti, unii sunt in stare grava.
9:50 – Un martor care a fost in una dintre primele masini dupa producerea accidentului, Florin Vladescu, a povestit la Digi24 ca accidentul a pornit de la o masina care a iesit dintr-un spatiu de servicii (o benzinarie), moment care a declansat carambolul. El spune ca vizibilitatea era de 20-50 m din cauza cetii si ca se circula cu cel mult 80km/h.
Potrivit martorului ocular, sunt masini distruse aproape in totalitate. El spune ca a fost mare noroc ca un tir a reusit sa opreasca inainte de a intra in masinile care deja de ciocnisera in fata lui. Din pacate, nu acelasi lucru s-a intamplat cu microbuzul din spatele tirului, care a intrat in plin in acesta, ca si masinile din spatele lui. Se pare ca doi morti sunt dintre pasagerii microbuzului.
„Imaginile sunt macabre”, a spus Florin Vladescu, de la locul accidentului.


9:40 – „Avem deja patru decedati, nu mai sunt persoane incarcerate. S-a activat planul rosu”, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Calarasi, Ovidiu Tataranu, citat de News.ro.
9:20 – Autoritatile au activat codul rosu de interventie. La fata locului au ajuns ambulantele, masinile de descarcerare si de pompieri. Se intervine cu forte si de la ISU Calarasi, autospeciale SMURD, iar Serviciul de Ambulanta Judetean intervine cu sapte autospeciale de descarcerare. Din pacate, din cauza cetii foarte dense, nu se poate trimite un elicopter SMURD pentru a transporta victimele.


9:12 – Circulatia este blocata pe sensul de mers catre Constanta, la km 67, in zona Lehliu Gara. Centrul Infotrafic recomanda conducatorilor auto sa ocoleasca zona luand-o pe la Lehliu Gara pe DN 3A, prin Drajna, spre autostrada.
Cea mai posibila cauza pentru accident este ceata foarte densa. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de ceata in sase judete din sudul tarii – Braila, Ilfov, Ialomita, Teleorman, Griurgiu si Calarasi. In Giurgiu, pe drumurile nationale (DN) 5 si 6, precum si in Calarasi, vizibilitatea este scazuta, local, sub 50 de metri, anunta centrul Infotrafic.
8:42 – Un accident in lant extrem de grav a avut loc pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers dinspre Bucuresti spre Constanta, la km 67. 15 masini s-au ciocnit, cel putin 10 persoane au fost ranite, iar doua au decedat.

Sursa: ziare.com

Cele mai Accesate Articole