Colegiul Medicilor: Vaccinarea copiilor este una dintre prioritățile asistenței sanitare

Medicii români consideră că în ţara noastră este necesară o lege a vaccinării, imunizarea copiilor fiind una dintre prioritățile asistenței sanitare și un element esențial în asigurarea sănătății individuale și colective, în preîntâmpinarea apariției și dezvoltării unor epidemii, precum epidemia de rujeolă care evoluează în prezent.
„Epidemia de rujeolă care durează din septembrie 2016 este consecința scăderii succesive a ratei vaccinării de la 94 la sută (doza I) și 93 la sută (doza II) în 2001, la 86 la sută — doza I, respectiv 67 la sută — doza II în 2015. Până în 14 aprilie 2017 s-au înregistrat 4.793 de cazuri și 21 de decese, boala afectând 38 de județe”, precizează Colegiul Medicilor din România.
Potrivit CMR, Organizația Mondială a Sănătății apreciază că vaccinarea permite, pe plan mondial, evitarea în fiecare an a 2-3 milioane de decese, iar dacă acoperirea vaccinală ar fi optimă, prevenirea altor 1,5 milioane decese.
Colegiul Medicilor subliniază că legea trebuie să ofere soluții cât mai bune, dar și realiste la numeroasele și diversele probleme privind vaccinarea populației infantile.
Normele legislative în domeniu trebuie să stabilească un echilibru între protecția colectivă față de bolile transmisibile și libertățile individuale, să consemneze rolul medicilor în activitățile de promovare a vaccinării și de realizare a acesteia, dar și să responsabilizeze părinții în a asigura prin vaccinare o stare bună de sănătate pentru copiii lor.
 

Cele mai Accesate Articole