Un singur gest poate salva trei vieți

Un nou semnal de alarmă vine din partea medicilor! Criza de sânge din spitale se acutizează pe zi ce trece, mai ales că în perioadele cu zile libere și minivacanțe ale românilor. Voluntarii Crucii Roșii au demarat o amplă campanie de donare, în timp ce , mai mulți studenți de la Medicină și Farmacie au realizat prima platformă online a donatorilor din România. O priză normală, de 450 de ml din sângele dumnevoastră, poate salva trei persoane.

Zilnic este nevoie de sânge pentru ca medicii din spitale să poată salva viețile pacienților care ajung aici. În condițiile în care fluxul de donatori nu se menține constat, la nivel național, se instalează starea de alertă în unitățile sanitare, care rămân fără produsul biologic atât de prețios. Perioadele critice se înregistrează atunci când românii sunt în vacanță sau au mai multe zile libere. Tot atunci scade simțitor și numărul donatorilor. Pentru a combate fenomenul Crucea Roşie Română şi-a propus să crească stocurile de sânge la nivel național, înainte de mini-vacanţa de Rusalii. Împreună cu Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină şi Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Bucureşti, voluntarii au dat startul unei campanii de donare de sânge și urmează să ajungă și în orașul dumneavoastră. Inițiativa se numește “N-avem sânge” și se desfăşoară în perioada 16-31 mai, în mai multe judeţe din ţară. În două săptămâni, peste o sută de activiști ai Crucii Roşii vor fi prezenți pe străzile din Bucureşti, Ploieşti, Alexandria, Târgovişte şi Buzău. Fiecare persoană este un potențial donator, iar 450 de ml de sânge, atât cât se colectează de la o persoană, poate salva trei vieți omenești.
POȚI DONA SÂNGE DACĂ:

Ai vârsta cuprinsă între 18 – 60 ani
Au trecut 72 de zile de la ultima donare
Ai o stare generală de sănătate bună
Ai greutatea minimă corespunzătoare: femei – 55kg; bărbați – 60kg
Nu ai avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase
Nu ai alergii
Nu ești răcit
Nu ai tensiunea arterială mai mare de 180/100 mmHg
Nu ești în perioada ciclului menstrual
Nu ești sub tratament cu anticoncepționale
Nu ai suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale
Nu ai consumat alcool în ultimele 72 de ore
Nu ești în pensie de boală, indiferent de diagnostic
Nu ai fost vaccinat în ultimele 2 săptămâni
Nu te încadrezi în vreuna din situațiile prezentate în continuare (criteriile de excludere)

Potrivit specialiștilor, înainte de donare este indicat să aveți o masă ușoară, să fiți odihniți și să consumați o cantitate suficientă de lichide, de preferat să evitați totuși ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină. În timpul donării, cel mai facil ar fi să purtaţi îmbrăcăminte lejeră, cu mâneci care se pot ridica uşor mai sus de cot.
Imediat după ce ați donat sânge, puteţi servi un sandwich şi un suc. Este bine să evitați, pentru următoarele 12 ore, efortul fizic intens, să conduceți mașină, să fumați și să consumați băuturi alcoolice. Întregul procedeu la care vă supuneți organismul, explică medicii, este unul sigur, ce nu prezintă pericol pentru sănătatea dumneavoastră. În schimb, un simplu gest poate să ofere viață unei persoane care are nevoie de ajutor.
Dacă vă hotărâți să donați ar trebui să știți că există și un registru al donatorilor de sânge din România, lansat, recent, la Cluj-Napoca, în cadrul campaniei ‘Donează sânge! Fii erou!’. Acesta funcționează online, pe platforma  www.donez450.ro  și  își propune să faciliteze întreg  procesul de donare printr-o comunicară mai bună și mult mai rapidă între centrele de transfuzie de sânge din țară și potențialii donatori. „Donatorii se înregistrează pe platformă și primesc suport în procesul de donare prin notificări pe mail și sms, în funcție de nevoile de sânge din centrele de donare”, potrivit  coordonatorul campaniei, Robert Simon, student la UMF Cluj-Napoca. Lansată în urmă cu aproximativ trei săptămâni, platforma are deja câteva sute de utilizatori. Statisticile arată că la fiecare trei secunde o persoană are nevoie de sânge. În România, este nevoie de 500.000 de unităţi anual şi doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 10%.
The post Un singur gest poate salva trei vieți appeared first on Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole