Ziua iei a fost sărbătorită la Năvodari

Mâine, 24 iunie, românii sărbătoresc ia românescă. Această zi a fost sărbătorită în avans la Năvodari. Casa de Cultură „Pontus Euxinus”, și  colectivul școli „George Enescu” au ținut ca această zi să nu treacă nemarcată și au organizat un spectacol de muzică și dans popular.

În ultimii 5 ani, pe data de 24 iunie, românii au sărbătorit  ziua universală  a iei. De această zi se bucură  românii din toată lumea, moment în care pot promova tradiția și mai ales portul românesc. Lucrul acesta s-a întâmplat și la Năvodari.
Elevii școlii „George Enescu„ din oraș au susținut un spectacol de dans și muzică populară în cinstea tradiționalei ii.
Ia români, ia  este un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
Purtată la festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, bluza românească tradiţională, ia,  a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei. În trecut, tinerele moşteneau de la mame sau de la bunici nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile potrivite, care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor. De precizat este și faptul că, Ziua universală a iei a fost inițiată de comunitatea „La Blouse Roumaine”, condusă de Andreea Tănăsescu, pe 7 ianuare 2013.
Sursa: http://www.tvlitoral.ro/ziua-iei-fost-sarbatorita-la-navodari/
Articolul Ziua iei a fost sărbătorită la Năvodari apare prima dată în Navodari Online .

Cele mai Accesate Articole