Românii vor avea noi cărți de identitate. Vor fi eliberate și pentru cei sub 14 ani

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, astăzi, forma noii cărți de identitate, în cadrul dezbaterii publice organizată pe marginea proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.
Noul document, care ar putea asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, urmează să fie eliberat din 2018.
Cartea electronică de identitate va conține elemente de particularizare și de siguranță, datele din formatul tipărit, respectiv numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, imaginea facială, Codul Numeric Personal și adresa de domiciliu, precum și semnatura olografă a titularului; prenumele părinților titularului; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
MAI a precizat că nu va fi obligatorie presechimbarea, în momentul apariției noului document. Fiecare cetățean va avea dreptul să aleagă între cartea de identitate simplă și cartea de identitate electronică.
„Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe lângă faptul că oferă posibilitatea cetățeanului să opteze pentru CI sau CIE, vine și cu o altă schimbare și anume, opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera și pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CIE pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conține amprentele acestora”, a declarat directorul Direcției Informare și Relații Publice a MAI, Marius Tache.
Astfel, vor putea fi eliberate cărți de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și cu valabilitate de 10 ani, dupa împlinirea vârstei de 18 ani.
Marius Tache a mai spus că prima carte de identitate electronică ar putea fi emisă în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la constituirea statului modern român.
Reprezentantul MAI a adăugat că viitoarea carte electronică va conține un singur CIP, care va permite accesarea serviciilor electronice, stocarea în condiții de siguranță a datelor biometrice ale titularului, precum și utilizarea semnăturii electronice.
Alte elemente de noutate vizează semnătura olografă, dimensiunea asemănătoare unui card bancar și inscripționarea față-verso.

 

Cele mai Accesate Articole