Dan Spătaru ar fi împlinit 78 de ani

Pe 2 octombrie 2017, cunoscutul interpret de muzică ușoară Dan Spătaru ar fi împlinit 78 de ani. Cântărețul cu origini dobrogene a părăsit această lume de ani buni, dar șlagărele sale continuă să bucure publicul și astăzi.

Dan George Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, la Aliman, judeţul Constanţa, într-o familie de învăţători. Talentul muzical l-a moștenit de la tatăl său, un pasionat interpret la vioară. A început să cânte încă din vremea studenţiei iar în 1962 susţinea deja concerte la Casa Studenţilor din Bucureşti, ca membru al „brigăzii artistice”.
Marea majoritate a melodiilor interpretate de artist și care au devenit șlagăre, au fost create de compozitorul Temistocle Popa. Primul mare succes l-a înregistrat cu melodia „Măicuţa mea”.
În anul 1966 a participat pentru prima dată la Festivalul naţional de muzică uşoară de la Mamaia cu melodia „Te-aşteaptă un om”. Un an mai târziu, Dan Spătaru a bătut recordul mondial la aplauze la festivalul internaţional de muzică de la Varadero, Cuba.
A primit numeroase premii:  în 1967 – premiul „Discul de Aur”, în Cuba, iar la Mamaia: „Premiul de interpretare” în 1969, în 1972 –Premiul II la secțiunea de creație, în 1983 – premiul publicului, 1986 – Marele Trofeu, pentru interpretarea piesei „De vrei să ştii ce înseamnă român”.
Datorită vocii sale remarcabile și a timbrului unic, interpretul a fost apreciat și peste hotare, fiind invitat la numeroase festivaluri de muzică. În septembrie 2004, Dan Spătaru a trecut la cele veșnice, la numai 64 de ani.
Pentru a onora memoria marelui artist, începând cu anul 2006, în preajma aniversării zilei sale de naştere, la Medgidia se desfășoară Festivalul de muzică uşoară românească care îi poartă numele.
Redactor: Ramona Caba

Cele mai Accesate Articole