Trei americani câștigă premiul Nobel pentru Medicină

Trei cercetători americani au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină, în 2017. Aceștia au fost răsplătiți pentru performanța de a reuși „să vadă în interiorul ceasului nostru biolog”.

Comitetul Nobel a anunțat luni, 2 octombrie, că premiul pentru Medicină de anul acesta va fi adjudecat de trei cercetători americani. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, au fost recompensați cu prestigioasa distincție pentru „descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”.
Americanii au oferit o explicație despre cum plantele, animalele şi oamenii şi-au adaptat ritmul biologic astfel încât să se sincronizeze cu revoluţiile Pământului. Laureații premiului Nobel pentru Medicină 2017 au folosit muște de fructe și au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic. Această genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopţii şi este distrusă apoi în timpul zilei. Totdată, au identificat și proteine suplimentare ce compun această maşinărie. Se poate recunoaşte acum funcţia ceasului biologic după aceleaşi principii ca la celulele altor organisme multicelulare, inclusiv la oameni.
Cei trei cercetători au studii doctorale și sunt profesori în cadrul unor universități de prestigiu din Statele Unite.
Laureații Premiului Nobel sunt recompensați cu o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro). Ceremoniile oficiale de înmânare a acestor premii vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, Alfred Nobel.
Redactor: Ramona Caba

Cele mai Accesate Articole