Ținutul Secuiesc ia ca model Catalonia

Evenimentele din Spania au încins spiritele peste tot în lume. În România, secuii par să fi prins aripi, iau Catalonia drept model și consideră că acum sunt mai îndreptățiți ca oricând să solicite autonomia.

Întreaga lume este atentă la ceea ce se întâmplă în această perioadă în Spania, cu privire la proclamarea independenței Cataloniei. Îngrijorător pentru România este faptul că Ținutul Secuiesc consideră ”modelul catalan” unul demn de urmat.
Într-o conferință de presă care a avut loc pe 19 octombrie, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că autonomia provinciei spaniole reprezintă un model pentru judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, locuite majoritar de maghiari. Acesta a ținut să sublinieze totuși, faptul că județele menționate își doresc autonomie și nu independență!

„Ceea ce are în acest moment Catalonia ca autonomie ar fi ceea ce ne-am dori şi noi, pentru noi, în Ţinutul Secuiesc (…) Totuşi, ce se întâmplă acum în Spania este un lucru bun, în sensul în care acum toată lumea vede diferenţa dintre autonomie şi independenţă. (…) se vede foarte clar că nu este acelaşi lucru. Ar trebui să ţinem cu toţii cont că dacă unei comunităţi i se spune în mod constant ‘nu’ de la centru, va veni un moment în care comunitatea aceea va spune ‘da’ şi poate că acel ‘da’ va însemna un lucru rău pentru cei care spun ‘nu’ (…) Dacă ţi se tot spune ‘nu’, la un moment dat te saturi, cred că este de înţeles”, a precizat liderul UDMR.

Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, este unul dintre cei mai înverșunați susținători ai autonomiei teritoriale pentru judeţele din centrul ţării, populate majoritar de către maghiari. Nu este pentru prima dată când acesta face declarații surprinzătoare: în noiembrie 2012 a precizat că cei care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc nu cer nimic din ceea ce nu există în alte regiuni ale Europei și că autonomia ținutului va fi obținută, fiind doar o chestiune de timp!
Redactor: Ramona Caba

Cele mai Accesate Articole