Ziua Jandarmeriei Române

Jandarmeria Română aniversează 168 de ani de la înființare. Cu această ocazie, Inspectoratul de Jandarmi Județean “Mihail Kogălniceanu” a organizat o serie de activități împreună cu reprezentanți ai presa la sediul instituției din Constanța.

Jandarmeria Română împlinește 168 de ani de la înființare când pe data de 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei a aprobat  hotărârea „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, prin care s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Misiunile prevăzute în document stabilea Jandarmeriei privegherea siguranței publice, ținerea unei bune orânduieli și ducerea la îndeplinire a legilor.
Jandarmeria Română a apărut din nevoia asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat, izvorâtă din spiritul european al vremii. De-a lungul timpului, Jandarmeria Română a cunoscut numeroase transformări dar s-a adaptat în permanenţă, fiind o instituţie modernă şi flexibilă.
Înființarea primei Companii de Jandarmi din Constanța s-a realizat în anul 1894, în urma adoptării Legii Jandarmeriei Rurale. Astfel, cu prilejul aniversării, Inspectoratul de Jandarmi Județean “Mihail Kogălniceanu” din Constanța a organizat o serie de activități constând într-un concurs de tir cu diferite arme tip airsoft, un meci de fotbal între o echipă a jurnaliștilor și cea a jandarmilor și vizitarea Capelei Jandarmeriei.
Astăzi, la 168 de ani de la înfiinţare, arma Jandarmeriei funcționează ca o componentă puternică a instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice, bucurându-se de un grad ridicat de încredere în rândul cetăţenilor.
Redactor: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole