Când vor fi construite unitățile 3 și 4 de la Cernavodă?

Ministerul  Energiei a anunțat că noul Guvern va trebui să decidă în privința negocierilor cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation și a pașilor de urmat în ceea ce priveşte proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Ministerul Energiei lasă astfel responsabilitatea viitorului Guvern, deși negocierile dintre statul român și compania din China aveau ca termen-limită data de 20 decembrie.
În octombrie, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara că este încrezătoare că negocierile cu investitorii chinezi, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie, iar la începutul anului viitor va fi înfiinţată compania de proiect.
„Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va fi pus în funcţiune în intervalul 2025-2030, aşadar, deşi realizarea proiectului implică în prezent utilizarea unui mecanism suport, evoluţia ulterioară a preţurilor poate transforma acest mecanism dual în beneficiu pentru consumator”, se menționa într-un comunicat al Nuclearelectrica.
Decizia este însă lăsată în resposabilitatea noului Executiv.
”Considerăm că abordarea cea mai corectă este să permitem noului guvern o analiză privind deciziile în ceea ce privește rezultatul negocierilor și pașii de urmat”, a precizat Ministerul Energiei.
Proiectul reactoarelor 3 și 4 prevede construcția a două noi unități de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.
 

Cele mai Accesate Articole