Noi focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa

Noi focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa. Două localităţi au intrat în carantină. La această dată în România sunt două zone cu intensitate maximă: judeţul Satu Mare şi judeţul Tulcea, amândouă aflate în vecinătatea Ucrainei.

Pesta porcină africană se răspândeşte în continuare în localităţile din Dobrogea. Cu toate eforturile autorităţilor, noi focare au fost confirmate de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală Bucureşti în gospodării din Vadu și Cheia. Autorităţile au luat măsura sacrificării porcilor bolnavi.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament, însă proprietarii trebuie să respecte anumite măsuri de siguranță.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şI economic.
Pe lângă măsurile de siguranță pe care preoprietarii trebuie să le respecte aceștia au obligația ca la primele semne de boală ale animalelor să anunțe medicul veterinar .
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat, la Bruxelles, sprijin financiar concret pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole