SOR respinge soluția vânătorii

Soluția vânătorii de mistreți și de prădători nu este un remediu pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană. Măsura demarată de autoritățile abilitate din țara noastră nu este susținută de Societatea Ornitologică Română.

Societatea Ornitologică Română respinge acțiunile lansate la începutul lunii de autoritățile statului cu privire la amplificarea vânătorii de mistreți și de prădători din țara noastră. Cercetătorii susțin că aceste măsuri nu sunt în concordanță cu recomandările Uniunii Europene. Strategia spațiului comunitar privind eradicarea pestei porcine este argumentată de articolele științifice elaborate în această direcție.
Explicațiile specialiștilor din cadrul Societății Ornitologice Române menționează:

„În documentul de pe site-ul Comisiei Europene, la articolul 8 este precizat că vânarea mistreţilor nu este o soluţie, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreţi infectaţi vor fi dislocate şi vor întâlni alte populaţii pe care să le infecteze. Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vânătoarea de mistreţi să fie interzisă, la apariţia unor focare active. Ea poate fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri. Aceeaşi situaţie este şi la European Food Safety Authority, care nu recomandă intensificarea vânătorii de mistreţi, deoarece populaţiile se pot muta. Mai mult, vânătoarea nu reuşeşte să reducă numărul de mistreţi, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare.”

Specialiștii mai spun că transmiterea virusului pestei porcine nu se realizează prin intermediul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage. Probele biologice prelevate de la rozători și păsările din zonele afectate au demonstrat acest fapt. Cercetătorii recomandă autorităților naționale respectarea directivelor europene în materie de combatere a focarelor pestei porcine.
La începutul acestei săptămâni, județul Tulcea se confrunta cu cel mai mare număr de focare la nivelul întregii țări, totalul acestora fiind de 466 în 57 de localități. Situaţia a fost cauzată, printre altele, de pătrunderea în delta românească a mistreţilor din delta ucraineană şi de sistemul de creştere în stare de semi-libertate a animalelor domestice practicat de unii crescători autohtoni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole