Guvernul malaysian abrogă pedeapsa cu moartea

Cei doi români condamnați la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri au șanse să scape cu viață din închisorile acestui stat asiatic. Guvernul malaysian a hotărât să anuleze  pedeapsa capitală, organizația Amnesty International salutând decizia autorităților.

Organizația neguvernamentală Amnesty International, care are ca obiectiv promovarea drepturilor omului, în special cele trasate în textul Declarației Universale a Organizației Națiunilor Unite, consideră demersul guvernului malaysian privind abolirea pedepsei cu moartea ca fiind un imens pas înainte. Pedeapsa capitală prin spânzurare prevăzută în prezent de legea malaysiană se aplică pentru infracțiuni precum crime, răpiri, trafic de droguri, deținerea armelor de foc.

”Guvernul este de acord să abolească pedeapsa cu moartea. Sper că legea va fi în curând amendată.”, a precizat Gobind Singh Deo , ministrul comunicațiilor din Malaysia.

Parlamentul din Malaysia va decide luni prin vot, dacă va fi sau nu admis amendamentul care abrogă pedeapsa capitală.
De ameliorarea legislativă vor beneficia și cei doi cetățeni români aflați în detenție în Malaysia. Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 26 de ani, a fost condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri în ianuarie 2016. Decizia definitivă a Curții Federale de Justiție a statului asiatic a survenit în urma judecării recursului formulat de Ministerul Afacerilor Externe din România. La pedeapsa capitală pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri a fost condamnat și românul Daniel Ionel Țurcan, decizia definitivă în acest caz fiind stabilită în iunie 2018 în urma aceluiași demers al statului român.
În Malaysia, numărul deținuților condamnați la moarte depășește 1200.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole