Zi de sărbătoare pentru năvodăreni

Credincioșii din Năvodari au participat în weekend la procesiunea dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva care a devenit deja o tradiție pentru locuitorii de la malul mării. Ceremonia religioasă a avut loc la Biserica din oraș și a fost oficiată de Arhipiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoți. După slujbă, enoriașii au urmat pașii preoților și diaconilor într-o procesiune prin oraş.

Ziua de 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru năvodăreni, este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, protectoarea oraşului.
În cinstea acestei sărbători Înaltpreasfinţia sa, Teodosie, a oficiat slujba Vecerniei la biserica ce poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva din orașul Năvodari.
Străzile Năvodariului s-au umplut de lumină, când numeroşi credincioşi cu lumânări aprinse în mâini au participat la procesiunea religioasă prin oraș.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara. Aceasta a venit pe lume într-o zi de vineri,  de unde și-a luat și numele. Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Constantinopol, apoi, timp de câțiva ani a trăit o viaţă ascetică în mănăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului.
A murit la vârsta de 27 de ani, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani. În prezent acestea se află la catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: George Dima

Cele mai Accesate Articole