Sărbătoare în prima zi a anului

Sfântul Vasile, unul dintre cei mai apreciați sfinți din religia creștină, este prăznuit în prima zi din noul an. Se spune despre ierarh că păzește credincioșii de spiritele rele.

Noul an începe cu o mare sărbătoare, ziua Sfântului Vasile cel Mare, care este primul ierarh care a întemeiat, pe lânga biserici, aziluri și spitale pentru săraci, leprozerie și un așezământ pentru recuperarea prostituatelor. Episcop al Cezareii, Sfântul Vasile este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont, în jurul anului 329, și a murit în Cezarea, în ziua de 1 ianuarie a anului 379, când încă nu împlinise 50 de ani, intrând în istoria creștină cu numele de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.
Potrivit statisticilor, pe 1 ianuarie, aproape 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica. Dealtfel, numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină și provine din grecescul basileios , care înseamnă „rege” sau „împărat”. Cele mai multe românce care îşi sărbătoresc onomastica în prima zi a anului, respectiv peste 83.000, poartă numele Vasilica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila. Dintre bărbaţi, aproximativ 479 de mii se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alţi peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.
Potrivit tradiției, dacă ninge în această zi, anul va fi unul îmbelșugat, iar dacă este senin și geros, oamenii vor fi sănătoși.
Redactor: Paul Alexe
The post Sărbătoare în prima zi a anului appeared first on Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole