KMG International investește în energie

KazMunayGas International investește în energie. KMG International și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie au semnat contractul de înființare a Fondului de Investiții în energie kazah – român.

Principala prioritate a Fondului de Investiții vizează dezvoltarea proiectelor energetice. Acestea vor contribui pozitiv la dezvoltarea și consolidarea sectorului energetic al țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol. De asemenea, viitoarele proiecte vor susține consolidarea unui climat investiţional favorabil în România.
Fondul kazah – român preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Acționariatul fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este deținut de  KMGI cu 80% și de statul român cu 20%.
KMGI a identificat deja două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari si care vor crea aproximativ două mii de locuri de muncă. Unul dintre proiecte se referă la construcția unei centrale de cogenerare, pentru producția combinată de energie electrică și termică. Centrala va avea capacitatea de alimentare cu energie a orașului Năvodari și a rafinăriei Petromidia. Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală.

„Constituirea Fondului kazah – român reprezintă un succes atât pentru compania noastră, cât și pentru statul român. Politica de investiții a Fondului este concepută pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor profitabile și durabile. Privim cu încredere și responsabilitate către viitorul nostru împreună cu partenerii români.” a declarat Daniyar Berlibayev, Președintele Consiliului de Administrație al KMG International
”Constituirea Fondului de Investiții kazah-român este un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naționale care va beneficia de un aport de capacitate de producție” a declarat Constantin Văduva, Președintele Directoratului SAPE

Fondul este construit având la bază o politică de investiții transparentă, cu criterii și mecanisme de evaluare clare a proiectelor, ambele părți având posibilități egale de a propune proiecte spre finanțare.
Redactor: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole